Göbels carrière eindigt op Meer van Banyoles

BANYOLES, 29 JULI. Oud-wereldkampioen Frans Göbel is vanaf vanmorgen 11 uur ook oud-olympiër. Hij werd uitgeschakeld voor de halve finales door de Finse brandweerman Pertti Karpinnen, de legendarische drievoudig olympisch kampioen. De herkansingsrace werd met grote afstand gewonnen door de Est Yuuri Yaanson, wereldkampioen in de zware skiff in 1990.

Göbel concentreerde zich na de bliksemstart van Yaanson volledig op Karpinnen. Na 1500 meter roeide de Fin zich even los van Göbel, die in hoog tempo weer terug wist te komen. Karpinnen verloor de laatste dagen vier kilo door het eten van bedorven voedsel, maar behield een sterk eindschot in lange, harde halen. Göbel verwerkte het verlies op het Meer van Banyoles lang hangend over zijn riemen.

Vóór de wedstrijd toonde Göbel zich tevreden over zijn roeien. De voormalig lichtgewicht trainde op een harde, massieve haal en een betere eindsprint. “Ik heb er alles voor gedaan,” zei Göbel, “en ik zal er in de wedstrijd alles aan doen. Misschien roei ik nu wel beter dan ooit. Als het fout gaat kan ik niets aanwijzen dat ik nog had moeten doen. De olympische finale zal dan wel buiten de grenzen van mijn mogelijkheden liggen.

Waarschijnlijk heeft Göbel vandaag zijn laatste race op internationaal niveau geroeid. “Ik zou best nog jaren door willen roeien,” aldus Göbel, “maar dat is niet mogelijk in Nederland.” Met twee wereldtitels in de lichte skiff is Göbel een van de succesvolste roeiers uit de Nederlandse geschiedenis. Karpinnen is voor hem het symbool van de olympische zwaargewichtcategorie. “Ook al is hij ouder dan de rest, hij blijft een god van het roeien”. De Nederlandse twee zonder stuurman, Sjors van Iwaarden en Kai Compagner, plaatste zich voor de halve finale. Ze wonnen vandaag de herkansing.

    • Marc van den Eerenbeemt