Foto: De Amerikaanse volleyballers verschenen ...

Foto: De Amerikaanse volleyballers verschenen gistermiddag in het duel tegen Canada (3-2) allen met kaal geschoren hoofden op de vloer.

De spelers toonden daarmee hun onvrede met de beslissing van de toernooileiding de overwinning op Japan in de openingswedstrijd (3-2) om te zetten in een nederlaag (1-3). “Het is bovendien een steunbetuiging aan onze ploeggenoot Bob Samuelson”, gaf een woordvoerder aan.

Samuelson, bij wie een gladde schedel tot zijn normale uiterlijk hoort, kreeg in het duel tegen Japan bij een matchpoint voor Japan zijn tweede waarschuwing van de scheidsrechter. Reglementair had Japan daarbij recht op een punt en de wedstrijd. De arbiter verzuimde die regel toe te passen, waarna het Amerikaanse team het duel won in vijf sets. Na een protest werd Japan een dag later alsnog tot winnaar uitgeroepen.

De Nederlandse spelverdeler Peter Blangé toonde zich voor de NOS-camera's verbaasd over beslissing van de jury. “Dit is de eerste keer dat er na een internationale volleybalwedstrijd een protest is toegekend”, zei Blangé. En hij voegde er aan toe: “De wereldvolleybalbond is volledig afhankelijk van Japanse sponsors”.

Tegen Canada bleek het gedupeerde Amerikaanse team nog niet volledig hersteld van de zware tegenvaller. In de eerste twee sets (twee keer 15-12) speelde de Amerikaanse ploeg nog redelijk, maar daarna zakte de formatie weg. Met 10-15 en 11-15 dwong Canada een vijfde set af, waarin de Amerikanen met de schrik vrij kwamen (16-14). De enerverende partij duurde bijna twee uur. (Foto AP)