Europese federatie: "Bouwsector Nederland staat er slecht voor'

ROTTERDAM, 29 JULI. De Nederlandse bouwsector staat er in de ogen van de Europese federatie van bouwondernemingen slecht voor. Gisteren maakte deze organisatie bekend dat de bouwactiviteiten in Nederland dit jaar, in vergelijking met 1991, zullen afnemen met 5,7 procent. Het Nederlandse Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) betwist deze cijfers.

Het EIB voorspelt voor dit jaar een teruggang van 2 tot 3 procent. “De publicatie van de Europese federatie is gebaseerd op informatie van eind vorig jaar”, zegt O. Vries, hoofd van de afdeling Bouwmarkt bij het EIB. “Toen hebben wij een prognose gemaakt, waaruit bleek dat de bouwactiviteiten met 5,5 procent zouden teruglopen”. Volgens het EIB heeft vooral de zachte winter, waardoor de bouwwerkzaamheden vrijwel ongestoord door konden gaan, ertoe bijgedragen dat de gerealiseerde omzetten op dit moment beter zijn dan toen werd voorspeld.

De Nederlandse aannemers stellen zich echter voorzichtig op. Investeringen in nieuwe machines of meer personeel blijven achterwege. “Uit onze laatste enquête blijkt dat het nog niet zo geweldig gaat”, aldus EIB-medewerker Vries. Een goed teken is volgens hem wel dat het aantal verleende bouwvergunningen na een jarenlange daling weer iets is aangetrokken. “Maar het is de vraag of deze trend doorzet in de tweede helft van dit jaar”, zegt Vries. Bovendien betekent een toename van de vergunningen volgens hem niet automatisch dat er meer gebouwd wordt.

De Europese federatie van bouwondernemingen denkt dat de bouwactiviteiten in de EG dit jaar met 0,7 procent zullen dalen. Daarmee is een kortstondig einde gekomen aan een periode van groei die zes jaar heeft geduurd. De federatie verwacht voor 1993 weer een groei van 0,6 procent.

Groot-Brittanië en Nederland krijgen volgens de Europese bouwfederatie de zwaarste klappen. In Groot-Brittanië verminderen de bouwactiviteiten dit jaar met 4,7 procent en volgend jaar met 0,5 procent. Alleen in Duitsland en Portugal nemen de omzetten dit jaar respectievelijk met 3,5 en vier procent toe.