Elsevier maakt verlies koers grotendeels goed

“Niets nieuws onder de zon”, zo luidde vanmorgen de reactie bij een grote Amsterdamse effectenmakelaar op kranteberichten dat Elsevier fors zal bezuinigen bij dochter Dagbladunie, uitgever van ondermeer Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad. Ook andere effectenbedrijven delen die mening, want de koers van Elsevier maakte vanmorgen een groot deel van het verlies van gisteren goed.

De koers van het uitgeversconcern daalde gisteren van 2,20 gulden naar 103,50 gulden. Maar gezien de gematigde omzet schrokken beleggers niet echt van de berichten over bezuinigingen. Afgezet tegen een gemiddelde dagomzet van circa 200.000 stuks was de omzet in Elsevier gisteren met ruim 215.000 stuks niet ongewoon groot. De koers van Elsevier steeg vandaag weer en noteerde omstreeks het middaguur 105 gulden, waarmee het verlies grotendeels goed was gemaakt.

De belangrijkste effectenbedrijven handhaven gewoon hun "long term buy' voor Elsevier en zien geen reden hun winsttaxatie voor dit jaar naar beneden bij te stellen.

Per slot van rekening heeft de koers van Elsevier de afgelopen maanden al een forse tik gekregen, ten opzichte van de hoogste jaarkoers van 119,70 gulden. Een aandeel als Wolters Kluwer, waarvan de koers 22 procent hoger noteert dan op 1 januari, is wat dat betreft een logischer kandidaat voor een koerscorrectie. Elsevier noteert op het moment circa 5 procent hoger dan de koers begin dit jaar.

De koersdaling van Elsevier gisteren was wèl opvallend. Begin dit jaar negeerden beleggers soortgelijke berichten over teruglopende advertentie-inkomsten bij VNU en ook Elsevier bijna volledig. De lage dollarkoers speelde Elsevier - gevolgd door de andere uitgevers - gisteren parten, zo valt te beluisteren in beurskringen.

“De dollarinkomsten zijn voor dit jaar afgedekt, maar volgend jaar is een ander verhaal. De "hedge-contracten' die Elsevier nu afsluit zijn natuurlijk wel gebaseerd op de huidige dollarkoers”, aldus een gerenommeerde beursanalist. Dat heeft met name gevolgen voor de inkomsten van de voor Elsevier zo belangrijke wetenschappelijke uitgeverij.

    • Paul Wessels