Edwin Jongejans haalt "op zijn sloffen' finale van het schoonspringen

BARCELONA, 29 JULI. Edwin Jongejans heeft zonder veel moeite de finale bereikt van het olympisch schoonspringtoernooi. Hij kwalificeerde zich als zevende voor de eindstrijd met de twaalf besten van dit moment ter wereld. De al jaren in Florida trainende Badhoevedorper behaalde een totaal van 383,13 punten. Daarmee had hij in feite iedereen binnen bereik, op de uitblinkers Liangde Tan (Chi) en Mark Lenzi (VSt) na.

“Op zijn sloffen haalde hij het”, zei zus Daphne bewonderend. “Ja, uiteindelijk wel”, beaamde Edwin. “Het ging vrij gemakkelijk. Een paar dagen geleden werd ik opeens zenuwachtig. Vanochtend was dat over. Ik nam direct een goede positie in en heb die eigenlijk steeds vast kunnen houden.”

Jongejans bewees ook met het eenvoudige werk - de drie sprongen met een opgetelde moeilijkheidsgraad (vermenigvuldigingsfactor) van slechts 5,8 - de vereiste vorm en concentratie te hebben. In die fase van de voorronde, die maar zeven sprongen telt, blijven de verschillen natuurlijk klein, maar er viel al wel degelijk iets aan af te lezen.

Het bewijs viel in de namiddag met de vrije-keuzesprongen. Jongejans hoefde zich geen moment zorgen te maken, ook al was de marge in zijn voordeel met de uiteindelijke nummer dertien, de Canadees David Bedard, maar een punt of tien.

Helemaal vlekkeloos verliep het voorkeurprogramma niet. De als uiterst riskant te boek staande drieënhalve contrasalto (waardering 3,5) kwam er niet helemaal uit maar leverde door de hoge moeilijkheidsgraad nog altijd 55 punten op. Het alternatief, de veel eenvoudiger tweeënhalf achterover die Jongejans ongeveer evengoed beheerst, komt dan ook nooit ter sprake voor de kwalificatie.

“De contra had zeker beter gekund. Gelukkig had ik voldoende punten om me geen zorgen te hoeven maken. Bovendien liet ik er twee goede sprongen opvolgen.” Jongejans liet zich voorrekenen dat tien punten meer, bijvoorbeeld voor een beter uitgevoerde "dodensprong', hem dichtbij een bronzen medaille zouden brengen.

De wereldkampioen op de (nog) niet-olympische 1-meterplank tipte als favoriet Tan, Lenzi, Valeri Statsenko of diens landgenoot Dmitri Saoetin en ook wereldkampioen Kent Ferguson die als laatste de finale haalde.

“Ferguson is erin gemazzeld, maar hij heeft natuurlijk wel de kwaliteiten om een medaille te halen. De jury was vrij streng, maar Chinezen en Amerikanen krijgen altijd iets extra's. Zij hebben de naam. Meestal kijken de juryleden met een milder oog naar de top zes dan naar de andere zes. Ik ben benieuwd hoe ze dat woensdag met Ferguson doen.”

Zelf rekent Jongejans zich niet bij de favorieten, al lijkt in deze sport niemand - de Chinees Tan wellicht uitgezonderd - feilloos. De Duitser Hempel, de aangetrouwde Belg Kogalev, de tweede Chinees Wei Lan en de sterke Mexicaan Platas overleefden de eerste schifting tenslotte ook niet.

“Een medaille? Ik ben afhankelijk van anderen, maar onmogelijk is het niet. Vooropgesteld: Ik spring de wedstrijd van mijn leven. Dan moet ik maar kijken waar ik sta. Met een plaats tussen de vier en de acht zou ik ook al erg tevreden zijn.”