Duizenden wagens in 1995; Frankrijk wil elektrische auto invoeren

PARIJS, 29 JULI. De Franse regering, het staatsbedrijf Electricité de France (EDF) en de autofabrikanten Renault en Peugeot hebben gisteren een akkoord gesloten om tegen 1995 in tien Franse steden elektrische auto's en accu-oplaadstations te introduceren.

De ministers van industrie en milieu, de directeuren van EDF en de twee autofabrikanten tekenden een overeenkomst die volgens hen duizenden automobilisten zal helpen aan schone, elektrische auto's. Het akkoord moet de de Franse auto-industrie meer kansen geven in de concurrentiestrijd om de ontwikkeling van een betaalbare elektrische auto. Ook moet de transportsector door dit plan minder afhankelijk worden gemaakt van geïmporteerde olie.

Het plan reflecteert ook de gevoeligheid van de socialistische regering van Frankrijk voor de milieubeweging, die sterk aandringt op vervanging van steeds meer benzine- en dieselauto's door de elektrische auto, omdat die vrijwel geen lawaai maakt en niet vervuilt.

“De twintigste eeuw heeft de ontwikkeling van zowel de auto als de elektriciteit laten zien”, zei minister van milieubeheer Segolene Royal in een verklaring. “Het is nu tijd om deze twee nauw te laten samenwerken, waardoor de elektrische auto zich in het hart van onze steden kan ontwikkelen.”

Het onderzoek voor de toepassing van de elektriciteit voor aandrijving van auto's is al decennia aan de gang, maar de hoge investeringskosten, de lage snelheid die de auto's kunnen halen, de geringe actieradius en de lange oplaadtijd voor de accu's hebben tot nu toe een brede toepassing verhinderd.

Maar minster Royal zei dat in Frankrijk de helft van alle autoritten minder dan twee kilometer betreffen en dat elk jaar 500.000 gezinnen een tweede auto kopen waarmee gemiddeld niet meer dan 40 kilometer per week wordt afgelegd.

In april besloot de Franse regering al de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in verband met de elektrische auto in twee jaar met 500 miljoen francs (166 miljoen gulden) te verhogen. Tot dan toe bedroeg het budget slechts 200 miljoen francs. Ook werd besloten tot een belastingverlaging voor bedrijven die elektrische auto's aanschaffen. Verder worden de Franse gemeenten die elektrische auto's kopen financieel gesteund. Vorig jaar kondigde Peugeot aan de havenstad La Rochelle in West-Frankrijk van 50 elektrische auto's te voorzien. (Reuter)