Duitse textielfabrikant wil alle bedrijven van Van Gils overnemen; Van Gils door dochters benadeeld

ROTTERDAM, 29 JULI. Kledingfabrikant Van Gils is niet in de problemen geraakt door wanbetaling van zijn afnemers, maar van zijn eigen dochterondernemingen. Tot die conclusie komt de curator, de Vlaamse advocaat mr. W. Smets, die van Gils sinds het faillissement tien dagen geleden onder zijn hoede heeft. Of er ook fraude is gepleegd, kan hij nog niet bewijzen.

Om dat te kunnen vaststellen doet Smets een beroep op de huisbankiers van Van Gils, ABN Amro en Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) om inzage te geven in de rekeningen van een aantal BV-tjes van Van Gils op de Nederlandse Antillen, die een belangrijke rol speelden in de onderlinge financiële transacties tussen de bedrijven van Van Gils.

Vandaag werd bekend dat een Duitse textielfabrikant interesse heeft om heel Van Gils over te nemen. Dat zegt de Gelderse transportondernemer Jan de Lely, die namens het Duitse concern contact heeft opgenomen met de curator. De Lely wilde vanmorgen niet zeggen om welk Duits bedrijf het gaat.

De Duitsers willen niet alleen het vorige week failliet verklaarde Van Gils Intercontinental (VGI) in het Belgische Essen overnemen, aldus De Lely, maar ook de productiebedrijven van Van Gils in Marokko en Griekenland, waar sinds het faillissement van VGI niet meer wordt gewerkt. De Lely wil zelf de transportactiviteiten van Van Gils overnemen, inclusief het belang van 49 procent van Van Gils in de firma Breda Transport.

Curator Smets, die niet bijzonder ingenomen is met De Lely omdat deze alleen uit is op de transporttak van Van Gils, bekijkt nu of hij met de Duitsers wèl tot goede zaken kan komen. Alleen als de Duitsers van hem willen weten hoe Van Gils er financieel voorstaat, zal hij het antwoord schuldig moeten blijven.

Elke dag dwaalt hij, tot in de kleine uurtjes, moederziel alleen door de lege kantoren van Van Gils in Essen. “Ik heb alle laden omgekiept, maar niets gevonden.” Volgens Smets is de boekhouding van Van Gils over de hele wereld verspreid. Daarom is hij ook zo benieuwd wat ABN Amro en CLBN over Van Gils kunnen vertellen.

Telefoneren gaat moeizaam. Smets kan maar beschikken over één lijn. Aangezien VGI een achterstallige telefoonrekening heeft van 1 miljoen Belgische frank (55.000 gulden), was de Belgische PTT niet genegen méér lijnen voor de curator te installeren.

Intussen is Smets wel wat wijzer geworden over de problemen van de bekende merkkleding-fabrikant. VGI bleek een oninbare vordering te hebben op Vecoma, een brievenbus-BV van Van Gils op Curacao waarlangs de meeste betalingen tussen de Van Gils-bedrijven liepen. Vecoma kan niet betalen omdat ze vorig jaar een onverwacht verlies leed van 1,2 miljard frank (66 miljoen gulden). Dat hoorde Smets van ABN Amro. De schuld was vorig jaar juni "plotseling' opgedoken, aldus de bank, omdat ze niet in de boeken was vermeld.

Volgens Smets zijn er twee mogelijkheden: er is jarenlang slecht management gevoerd door de directie van Van Gils of het geld is uit de onderneming gehaald "door personen'. Dat zou de familie Van Gils kunnen zijn. Smets heeft daarover aan de broers Jacques en Ben Van Gils, die samen de directie voeren over het concern, opheldering gevraagd. Maar ze hebben nog niet geantwoord. Als er geld uit de onderneming is gehaald door personen die op dat moment wisten dat Van Gils failliet zou gaan, is er sprake van fraude en is de zaak strafbaar. Bewijzen kan Smets nog niets. Hij hoopt van de banken wat wijzer te worden.

Het verlies van Vecoma is waarschijnlijk ontdekt door de trustmaatschappij van ABN Amro, ABN Trust, op Curacao. Deze voert al jaren het bewind over Vecoma. Het ligt voor de hand dat ABN Trust het hoofdkantoor van de bank in Amsterdam heeft getipt dat er geld uit de onderneming was gehaald. In elk geval besloot ABN Amro onlangs de kredieten aan Van Gils stop te zetten. Zowel ABN Trust als ABN Amro onthoudt zich van commentaar.

Vecoma verzorgde de onderlinge financiële transacties tussen VGI in België en de produktiebedrijven in Marokko, waar de meeste kleding van Van Gils werd gemaakt. De bedrijven in Marokko zeggen een directe vordering op VGI te hebben van 350 miljoen frank (19 miljoen gulden). “Nu VGI failliet is wordt er ineens wèl buiten Vecoma om gehandeld”, zegt Smets. “Dat kan nog leuk worden, heb ik gezegd. Want als wij bij hen ook direct gaan vorderen, heeft VGI nog veel meer, namelijk 1,5 miljard frank (82,5 miljoen gulden) van Marokko tegoed.”

De kluwen is om gek van te worden, aldus Smets. “Heb in 35 jaar nog nooit zoiets meegemaakt.” Eén ding is hem tot nu toe wel gelukt en dat geeft hem hoorbaar voldoening: hij heeft de ballon doorgeprikt die de broers Van Gils hadden opgelaten over de oorzaken van hun faillissement. In een brief aan hun afnemers schreven ze dat Van Gils in financiële problemen was geraakt doordat veel klanten hun rekeningen niet op tijd betaalden.

Dat is volslagen onzin, volgens Smets. De enige bedrijven die niet op tijd voor de geleverde spullen betaalden, waren Van Gils-dochters. “Als je Van Gils van debiteurenlijst afhaalt, houd je heel normaal lijstje over.” Wanbetaling kwam vooral bnnen Van Gils voor, zo heeft Smets vastgeteld. “Zo blijkt Van Gils tot mijn verbazing een eigen winkel te hebben in Brussel die nog 38 miljoen frank (2 miljoen gulden) moet betalen aan VGI.”

De voornaamste zorg van Smets is nu hoe hij de wintercollectie in het magzijn van Van Gils Intercontinental nog op tijd kan verkopen. De handelsonderneming zelf moet worden verkocht, anders gaat ze dicht, aldus Smets. Bij VGI werkten 177 mensen, onder wie 91 Nederlanders. Zij zitten al anderhalve week thuis, in afwachting van de dingen die komen gaan.

In plaats van met een redding van Van Gils, begon deze week met de surséance van de enige twee Nederlandse Van Gils-dochters, Herburry en Peter van Holland. Sinds kort heeft Smets dus een collega-curator aan de andere kant van de grens. Smets: “Hij heeft nog wat van mij tegoed en ik van hem. Ik denk dat we binnenkort allebei met een camion naar de grens rijden en gelijk oversteken.”

    • Luuk Sengers