De Nederlandse musical Josephine gaat naar Londen

AMSTERDAM, 29 JULI. De in Nederland geconcipieerde musical Josephine, over leven en werken van Josephine Baker, wordt vanaf volgend najaar ook in Londen gespeeld. De show, die in september 1991 in Rotterdam in première ging, is nog tot en met volgend voorjaar in Nederland te zien. De afgelopen weken stond de produktie met succes in Berlijn en München. Eén van de Berlijnse voorstellingen leverde al een positieve kritiek (“a highly professional show”) op in het Britse theatervakblad The Stage.

De overstap naar Engeland volgt op de Londense versie van A night at the Cotton Club, die eveneens werd geproduceerd door het Amsterdamse theaterbureau Stardust Productions van Monica Strotmann en Henk van der Meyden. Het was de eerste keer dat een in Nederland vervaardigde musical op West End, het theatercentrum van Londen, werd vertoond. Josephine, met de Amerikaanse actrice Cheryl Howard in de hoofdrol, wordt de tweede. Beide produkties worden in het internationale amusementsbedrijf betiteld als compilation shows, waarin bestaand hitrepertoire (uit de jaren twintig en dertig) in de context van een nieuw script wordt geplaatst.

Stardust zette The Cotton Club in 1989 op als Engelstalige produktie met een internationale cast, “omdat je zulke produkties niet op een artistiek verantwoorde manier kunt maken, als je alleen bent aangewezen op een Nederlandse bezetting en op een toernee langs de Nederlandse en Belgische theaters. Met heel veel geluk zou je dan 250 voorstellingen kunnen spelen en daarmee kom je er niet, financieel gezien.” Uiteindelijk is de show 700 keer gespeeld, waarvan 200 keer - met een Engelse bezetting - in Londen. De produktie werd daar in juni, na een half jaar, van het repertoire genomen vanwege de door de recessie teruglopende bezoekcijfers: “Wij waren voor Londense begrippen een b-show. Als je bij Les Misérables of The Phantom of the Opera niet binnenkon, ging je naar The Cotton Club. Maar de afgelopen maanden kon je elke avond makkelijk kaarten krijgen voor die grote shows. Met de hakken over de sloot zijn we uit de kosten gekomen; als we er langer waren gebleven, hadden we verlies gemaakt.”

Josephine werd volgens dezelfde formule gemaakt. Van der Meyden, in zijn jeugdjaren hoorspel-auteur voor de AVRO, schreef zelf het script. Op 5 augustus wordt de 250e voorstelling gespeeld. De eerste buitenlandse voorstellingen vonden, net als bij The Cotton Club, in Duitsland plaats. Het eind van de toernee is nog niet in zicht; de show is nu eerst een half jaar terug in Nederland (vanaf donderdag een maand in de RAI in Amsterdam) en reist waarschijnlijk volgend jaar zomer weer naar diverse Duitse steden. Stardust hoopt er zelfs mee op Broadway te komen; de Nederlander-organisatie, eigenaar van een aantal Broadway-theaters, heeft al haar interesse getoond. “Het wonderlijke is, dat er nog nooit ergens een musical over Josephine Baker was gemaakt. Wel een toneelstuk met een paar liedjes, maar nooit een grote show. Terwijl haar leven zich daar bij uitstek toe leent.”

    • Henk van Gelder