De Kok toch nog blij met brons

ROTTERDAM, 29 JULI. Na de voorronden van de judotoernooien voor mannen en vrouwen rekende de Nederlandse afvaardiging op twee gouden medailles, maar het werd gisteren tweemaal brons. Irene de Kok verzoende zich snel met het gegeven dat haar missie mislukt was en vierde haar derde plaats uitbundig, Theo Meijer keek nog bedremmeld toen hem de medaille werd omgehangen.

De Kok had een perfecte rentree willen maken nadat ze anderhalf jaar strijd had geleverd met officials om zelfs maar de kans te krijgen zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. Gisteren werd ze gekust door de voorzitter van de judobond. “Ik geloof dat hij het meent”, zei ze. Maar ze deelde de medaille toch in de eerste plaats met haar trainer Peter Ooms. Ze keken elkaar na afloop diep in de ogen, pakten de medaille samen in hun handen en stelden vast: “Die is van ons”.

Nederland heeft na vier dagen driemaal brons. De zwemploeg op de 4 x 100 meter voor vrouwen, in Seoul nog goed voor zilver, kwam niet verder dan een vijfde plaats. Na afloop van de finale suggereerden drie van de vier zwemsters (alleen Karin Brienesse onthield zich van commentaar) dat er bij de medaillewinaars sprake zou zijn van dopinggebruik. “Zulke grote armen? Dat kan niet voor een meid.” De Verenigde Staten wonnen in een nieuwe wereldrecordtijd: 3.39,46.

Vanmorgen werd oud-wereldkampioen Frans Göbel in de herkansing van de zware skiff uitgeschakeld.

Bij de cross country van de military kwam in het begin van de middag het paard Pokaz van de Russische ruiter Oleg Karpov om het leven bij een val op hindernis 26. Het parcours was na hevige kritiek al minder zwaar gemaakt.