Curaçaose belegger verlaat Vredestein

ROTTERDAM, 29 JULI. De beleggingsmaatschappij Peacestone nv heeft zijn aandelenbelang van ruim vijf procent in bandenfabrikant Vredestein afgestoten. Vredestein heeft een converteerbare lening van tien miljoen gulden afgelost. Deze lening was eind vorig jaar in handen gekomen van de beleggingsmaatschappij.

Dat blijkt uit een melding van Peacestone als gevolg van de Wet Melding Zeggenschap. Eind vorig jaar verkocht de Nederlandse overheid zijn belang van 45 procent in Vredestein aan Vico Holding, een investeringsmaatschappij die bestaat uit enkele kapitaalkrachtige families zoals Van Doorne van DAF en de Mercedes-dealers De Pont. Vico betaalde vijftien gulden per aandeel.

Daarnaast kocht Vico van het ministerie van Economische Zaken twee vorderingen op Vredestein: een in aandelen converteerbare lening van tien miljoen gulden en een gewone lening van 44 miljoen. De converteerbare lening had betrekking op vijf procent van het aandelenkapitaal van Vredestein.

De leningen werden door Vico doorverkocht aan de op Curaçao gevestigde beleggingsmaatschappij Peacestone. Voor het vijf-procentsbelang in Vredestein betaalde Peacestone ook vijftien gulden per aandeel. De converteerbare lening is nu afgelost. Peacestone heeft nu nog een vordering op Vredestein van 44 miljoen gulden. Deze lening zal in een later stadium ook afgelost worden.

Vredestein maakt op dit moment weer winst. De verkoop van zomerbanden was overeenkomstig de verwachtingen, terwijl van de winterbanden aanmerkelijk meer werd verkocht. Vredestein profiteert van een wereldwijde opleving in de bandenindustrie. Met een omzet van ongeveer 53 miljard dollar kwam de wereldbandenindustrie vorig jaar uit op een gezamenlijk verlies van totaal één miljard dollar, maar dit kan nu omslaan in een gezamenlijke winst van 1,5 miljard dollar, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerde studie van een Brits onderzoeksinstituut.

Het roer bij het lange tijd noodlijdende Vredestein is begin dit jaar overgenomen door de nieuwe grootaandeelhouder Vico Investment Consortium. In de eerste helft van 1992 is het groepsvermogen gestegen van 106,6 miljoen naar 140,5 miljoen gulden, mede door een claimemissie die 29 miljoen gulden opbracht. Het aantal uitgegeven aandelen is gestegen van 4,7 miljoen naar zeven miljoen.

Op de Amsterdamse beurs gingen certificaten Vredestein in de ochtenhandel voor 18,50 gulden van de hand, een daling van twintig cent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.