Cleanste team' niet verder dan vijfde plaats

BARCELONA, 29 JULI. Een vijfde plaats. Meer zat er gisteravond in Barcelona niet in voor de Nederlandse vrouwenestafetteploeg op de 4 x 100 meter vrije slag, bestaande uit Diana van der Plaats, Mildred en Marianne Muis en Karin Brienesse. “De realiteit is hard”, zei de jarige Mildred Muis na afloop.

De realiteit voor haar was dat Nederland “het cleanste team” is. “In de ploegen bij de eerste drie, zitten allemaal mensen die ooit zijn betrapt op dopinggebruik of waarvan is toegegeven dat ze hebben gebruikt. Angel Martino uit de Amerikaanse ploeg heeft een straf van zestien maanden uitgezeten en is er hier gewoon bij. Dat is schandalig.” Of ze de snellere tegenstand ook nu nog van dergelijke praktijken verdenkt? “Zulke grote armen? Dat kan niet voor een meid.”

Die werkelijkheid is in ieder geval zeker dat het Nederlandse zwemmen stil bleef staan, terwijl die sport zich internationaal onverdroten verder heeft ontwikkeld. Vier jaar geleden in Seoul was een tijd van 3.43,39 in Seoul nog genoeg voor een zilveren medaille. In Barcelona had die tijd een vierde plaats opgeleverd achter de VS (in een wereldrecordtijd van 3.39,46), Duitsland en China. Maar het Nederlandse viertal bleef met 3.43,74 nog 0,35 seconde van dat Nederlandse record verwijderd en moest daarom ook het GOS team nog voor zich dulden.

Toch waren de zwemsters zelf niet ontevreden met hun prestatie. Alle vier hebben ze de afgelopen jaren met fysieke problemen gekampt, varierend van een heupblessure (Brienesse) tot chronische bloedarmoede en een verstoorde hormoonhuishouding (Mildred Muis). Ze hadden niet verwacht dat ze nog op tijd in vorm zouden zijn voor de Spelen. Een verbetering van de tijd waarmee ze zich hadden gekwalificeerd voor Barcelona van 2,45 seconde viel hen dus nog mee. Ook al bekende Brienesse dat ze eigenlijk op een evenaring van de tijd in Seoul hadden gegokt.

Dat de estafetteploeg buiten de prijzen viel, betekende een breuk met de historie. In het verleden is Nederland op dat onderdeel zeven keer succesvol geweest: in 1936, 1948, 1952, 1964, 1980, 1984 en 1988. In Barcelona zal de Nederlandse zwemploeg waarschijnlijk ook breken met een andere traditie, namelijk dat ze voor een substantieel aandeel in het eremetaal zorgt. De Nederlandse zwemploeg was met 8 vrouwen en 1 man al uiterst bescheiden in omvang. Het is twintig jaar geleden dat een Nederlandse zwemploeg zonder medailles terugkwam van de Olympische Spelen.