Chrysler boekt winst van 178 mln

ROTTERDAM, 29 JULI. De Amerikaanse autofabrikant Chrysler heeft na aanzienlijke verliezen in het eerste kwartaal de afgelopen drie maanden weer een winst geboekt van 178 miljoen dollar. De beurs in Wall Street reageerde enthousiast met een sterke stijging in de vraag naar Chrysler-aandelen, omdat de winst per aandeel toenam to 54 dollarcent, terwijl slechts een winst van 19 cent was verwacht. Ook andere autofabrikanten putten uit de nieuwe Chrysler-cijfers hoop dat de verkopen na een periode van stagnatie weer zullen aantrekken.

Chrysler is in grootte de derde automobielfabrikant in de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte Chrysler nog een verlies van 13 miljoen dollar en een dalende omzet. Maar de laatste maanden gingen de verkopen met ruim 19 procent omhoog. Volgens president-directeur Lee Iacocca liep vooral de verkoop van "minivans' (bestelauto's), vrachtauto's en jeeps erg goed. Chrysler oogst ook meer vertrouwen van de Amerikaanse consument omdat het bedrijf een nieuw model personenauto - een zuinige middenklasser - heeft ontwikkeld die binnenkort wordt gepresenteerd.