Chemie voorop op hoger Beursplein

AMSTERDAM, 29 JULI. In navolging van New York en Londen ontstond op het Damrak vanochtend enig herstel, vooral door afdekking van shortposities vanuit de optiebeurs waar winst wordt genomen op eerder gekochte putopties.

AMSTERDAM Aan het eind van de ochtend stond de stemmingsindex 1,3 punt hoger op 116,40. De EOE-index wees met 288 ongeveer 3 punten meer aan dan gisteren.

De aandelenkoersen begonnen vanochtend enigszins terughoudend maar toch op licht hogere koersen na het gisteren hoger sluitende Wall Street. Opmerkelijk was dat de koers van zowel DSM als Akzo vanochtend verbeterde ofschoon de meeste analisten de morgen te publiceren DSM halfjaarcijfers met enige vrees tegemoetzien. Akzo, waarvoor dinsdag al 5 gulden meer werd betaald, kon doorstomen naar 142, een winst van 4. DSM werd ruim 2 gulden hoger gewaardeerd op 101,50. Voor Unilever werd 2 meer betaald op 180,20 en KLM was 60 cent beter op 33,30. Fokker bleef aamvankelijk liggen op het slot van dinsdag maar voegde daar later een dubbeltje aan toe.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York stegen de koersen gisteren fors, meegesleept door de vaste obligatiemarkt en de goede cijfers van Chrysler. Het Dow Jones-Industrial gemiddelde sloot 51,88 punten hoger op 3334,08, een winst van 1,6 procent. De optimistische stemming op Wall Street stond haaks op de nieuwe cijfers voor het consumentenvertrouwen in de VS. De index die een goede afspiegeling biedt van het vertrouwen in de economie, viel in juli fors terug.

LONDEN De "City' toonde zich vanochtend optimistisch. De FTSE-100 index was bij het begin van de handel bijna 24 punten hoger op 2.397. Na een uur zakte de index terug tot 2.392.

FRANKFURT Na een voorzichtige opening trokken de aandelenkoersen aan, gesteund door weer oplevende buitenlandse vraag. De Dax-30 index stond halverwege de dag 1,2 procent hoger op 1.630,11, bijna 20 punten boven het slot van dinsdag.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen moesten vanmorgen weer terrein prijsgeven. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 330,69 punten lager op 15.095,95, een verlies van 2,14 procent. Beleggers concentreerden zich op zorgen over slechte onroerend goed-leningen.