Albanese socialisten behalen overwinning

TIRANA, 29 JULI. De (ex-communistische) Albanese Socialistische Partij heeft de gemeenteraadsverkiezingen van zondag gewonnen. De leider van de regerende Democratische partij, Eduard Selami, gaf gisteren in Tirana de onverwachte nederlaag van zijn partij toe.

De officiële einduitslag van de verkiezingen zal nog tien dagen op zich laten wachten maar duidelijk is wel dat de socialisten, die in maart bij de presidentsverkiezingen een zware nederlaag leden, het er zeer goed van hebben afgebracht. Selami sprak van “een tegenslag en een verrassing”; hij weet de nederlaag van de Democratische partij aan de economische misère in Albanië en aan de te hoog gespannen verwachtingen bij de bevolking na de grote zege van de Democratische Partij in maart. Bij die verkiezingen behaalde de Democratische Partij een tweederde meerderheid in het Albanese parlement.

Selami sloot gisteren een koerswijziging in het hervormingsbeleid van de regering uit en zei dat de Democraten in geen geval een coalitie met de socialisten zullen aangaan.

Volgens de leider van de socialisten, Fatos Nano, heeft zijn partij in de lokale raden meer dan de helft van de stemmen behaald en in de gemeenteraden meer dan veertig procent. (Reuter)