Zwemploeg met 4de tijd naar finale

ROTTERDAM, 28 JULI. De Nederlandse zwemploeg heeft zich vanmiddag in Barcelona met een vierde tijd geplaatst voor de finale van de 4 x 100 meter vrije slag. De vier zwemsters waren vooral door de matige wissels en keerpunten in hun serie langzamer dan China. De Verenigde Staten en Duitsland zetten de snelste tijden neer en zijn favoriet voor het goud waar vanavond om gestreden wordt.

Bondscoach Ton van Klooster heeft voor de eindstrijd enkele wijzigingen aangebracht. Inge de Bruijn, die vanmiddag de zwakste tijd zwom, wordt vervangen door Karin Brienesse. Diana van der Plaats zal in plaats van Mildred Muis als startzwemster vertrekken, Marianne Muis komt als laatste. Op de estafette is Nederland, vorig jaar in Athene Europees kampioen, een kanshebber op een medaille. De vorm van de Nederlandse zwemafvaardiging laat te wensen over. Vanmorgen bleek ook rugslagzwemster Ellen Elzerman op de 100 meter te zwak om verder te komen.

In het zwemtoernooi kwam Anthony Nesty, vier jaar geleden in Seoul de eerste gouden-medaillewinnaar in de olympische historie voor Suriname, op de 100 meter vlinderslag niet verder dan brons. De regerend wereldkampioen moest de Amerikaan Pablo Morales en de Pool Rafal Szukala voor laten gaan.

Bij het wielrennen reed de Nederlandse Ingrid Haringa vanmorgen op de individuele sprint een nieuw olympisch record met een tijd van 11,419 seconden.