Singelgroep neemt uitgeverij Polak & Van Gennep over

AMSTERDAM, 28 JULI. Uitgeverij Athenaeum/Polak & Van Gennep BV wordt met ingang van 1 augustus overgenomen door de uitgeversgroep Singel 262, eigendom van de BV Weekbladpers. De nu nog zelfstandige uitgeverij zal een apart fonds worden binnen de Singelgroep, een zogeheten imprint, onder directe verantwoordelijkheid van Querido-directeur Ary Langbroek. De twee personeelsleden die de uitgeverij heeft gaan mee naar de nieuwe eigenaar. De huidige directeur en eigenaar Ad ten Bosch ziet om naar een andere betrekking.

Aanleiding tot de overname is de kwetsbare positie van Athenaeum/Polak & Van Gennep. Ad ten Bosch: “Wij hebben veel titels die pas over een langere termijn worden uitverkocht. Voor een kleine uitgever is zoiets bijna niet meer te financieren. Wij misten in ons fonds duidelijk enkele bestsellers. Een kleine uitgever kan tegenwoordig niet zonder een tv-held in zijn fonds.”

Ten Bosch verwacht dat zijn boeken na de overname ook betere verkoopmogelijkheden krijgen. “Singel 262 beschikt over een eigen verkoopstaf waardoor zij beter dan wij in staat zijn de boekhandel te benaderen.”

De uitgeversgroep Singel 262 bestaat op dit moment uit de De Arbeiderspers, Querido, Nijgh & Van Ditmar, Agon, Leopold en Dedalus. De groep heeft zeventig personeelsleden en geeft jaarlijks driehonderd titels uit. Athenaeum/Polak & Van Gennep is een van de laatste zelfstandige kleine uitgevers. Het bedrijf werd in 1965 opgericht door Johan Polak en Rob van Gennep. De bloeitijd van de uitgeverij ligt in de jaren zeventig toen er grote hoeveelheden fraai gebonden boeken op de markt werden gebracht. Daarna werd het uitgeefbeleid wat voorzichtiger. Het fonds heeft nu nog tweehonderd leverbare titels, voornamelijk klassieken en moderne klassieken.

Drieënhalf jaar geleden werd de inmiddels sterk ingekrompen uitgeverij verkocht aan uitgever-boekhandelaar Ad ten Bosch. Sinds die tijd zijn er jaarlijks ongeveer 40 titels verschenen. Ten Bosch heeft in de korte tijd dat hij het fonds leidde, getracht het gezicht ervan te moderniseren. Naast de bekende klassieken bracht hij modern Nederlands proza. Bovendien begon hij samen met G.A. van Oorschot een reeks met Franse schrijvers, genaamd De Franse Bibliotheek.

Het initiatief voor de overname is uitgegaan van de directie van de Singel-groep. Ad ten Bosch: “Enkele maanden geleden ben ik voor een oriënterend gesprek uitgenodigd. Ik had daar weinig verwachting van, maar ben toch gegaan. Later werd duidelijk dat een verkoop misschien wel onafwendbaar was. Toen ging het er nog om het zelf te aanvaarden. Dat heeft het langste van alles geduurd. Gezien het karakter van het fonds is de Singelgroep in ieder geval een goede keus.” Ten Bosch wil niet zeggen hoeveel geld hij voor de uitgeverij heeft gekregen. Het was in ieder geval een behoorlijk bedrag: "anders was ik er niet aan begonnen.'

Voor de Singel-groep was van groot belang dat Athenaeum/Polak & Van Gennep goed thuis is in de klassieken uit de oudheid zoals Homerus, Plato en Vergilius. “Daar hebben wij nu vrijwel niets van in huis,” aldus Singel-directeur Pieter de Jong. Daarnaast zijn de moderne klassieken uit het fonds aantrekkelijk. Nederlandstalige schrijvers als Bloem, Gorter, Leopold, D'haen en Ida Gerhardt passen volgens De Jong uitstekend in het Querido-fonds van de Singelgroep, terwijl de buitenlanders die meekomen (Canetti, Svevo, Yourcenar, Thomas Mann, Döblin) goed aansluiten bij wat De Arbeiderspers op dit terrein al brengt.

Ad ten Bosch maakt er geen geheim van zijn uitgeverij met gemengde gevoelens te hebben verkocht. “Ik voel het als een amputatie. Athenaeum/Polak & Van Gennep is het mooiste fonds dat je als uitgever kunt hebben en ik zal het altijd blijven missen.” Athenaeum/Polak & Van Gennep dat nu nog gevestigd is aan de Amsterdamse Groenburgwal zal over enkele weken verhuizen naar het pand Singel 262-264. Ten Bosch zal de eerste tijd als adviseur aan het fonds verbonden blijven.