Ruimtevaartdivisie Fokker op zoek naar eigen partner

ROTTERDAM, 28 JULI. De ruimtevaartdivisie van de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker, Fokker Space & Systems (FSS), mag zelfstandig op zoek naar een partner in Duitsland, Italië of Frankrijk.

In de voorlopige verkoopovereenkomst tussen Fokker en Deutsche Aerospace (Dasa) is daarvoor een aparte clausule opgenomen, die in het uiterste geval kan leiden tot verkoop van de divisie.

“Het is vanzelfsprekend dat we ook met onze ruimtevaartcollega's binnen Dasa, namelijk MBB en Dornier, gesprekken zullen voeren”, zegt directeur J. Groen. Andere kandidaten zijn volgens FSS, waar 450 mensen werken, de ruimtevaarttakken van het Italiaanse Alenia en het Franse Aerospatiale, die binnen enkele jaren mede-eigenaar worden van Fokker. FSS krijgt tot een jaar nadat het contract tussen Fokker en Dasa is ondertekend, dus waarschijnlijk tot volgend jaar oktober, de tijd om uit vinden of het aansluiting wil bij Dasa of bij een andere partner.

De koers van het Fokker-aandeel bereikte vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs een nieuw dieptepunt van 25,50 gulden, nadat gisteren een slotkoers van 27,50 gulden werd genoteerd. Rond het middaguur was de koers 25,90 gulden, waarmee de beleggers hun teleurstelling over de Dasa-deal nog eens onderstreepten.

Obligatiehouders kunnen in totaal 300 miljoen gulden terugeisen van Fokker na de overname door het Duitse Dasa, wat gezien de huidige rentestand gunstig zou zijn voor de beleggers. Volgens het emissieprospectus zijn de obligatieleningen die Fokker op de beurs heeft uitstaan direct opeisbaar “indien de meerderheid van de aandelen in de debiteur aan anderen wordt overgedragen” of “indien de zeggenschap direct of indirect over de activiteiten van de debiteur door een derde wordt verkregen.

De Centrale Trust Company, een trustmaatschappij van ABN Amro, kan als belangenhartiger van de obligatiebeleggers vervroegde aflossing afdwingen. “Wat wij gaan doen is nu niet te zeggen. Pas als er een overeenkomst is beslissen wij wat het meest gunstig is voor de obligatiehouders” zegt directeur C. Kluft, die bezweert nog geen beleggers aan de telefoon te hebben gehad. Beleggers kunnen de aflossing van de obligaties ook zelf afdwingen op een vergadering van obligatiehouders, die de trustee verplicht is te beleggen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs staan één converteerbare en één gewone obligatielening van Fokker genoteerd, met een rentepercentage van respectievelijk 4¾ en 7¾ procent. “Duidelijk is natuurlijk dat het voor de obligatiehouders voordelig is om de lening van Fokker terug te krijgen en het geld te beleggen in obligaties die nu een hogere rente hebben”, meent Kluft.

Omwisseling van de obligaties in aandelen is niet aan de orde, omdat de uitoefenprijs van de convertibel met 51 gulden ver boven de aanelenkoers ligt. Gecombineerd met de lage rentevergoeding leidt dat ertoe dat de lening ver onder de aflossingswaarde van 1.000 gulden noteert. De Fokker-convertibel sloot gisteren op 825 gulden. Ook de gewone obligatie (slot gisteren: 965 gulden) noteerde gisteren onder de nominale waarde.