Roeiploeg op koers

BANYOLES, 28 JULI. De Nederlandse roeiploeg ligt op koers voor olympisch eremetaal. Vanmorgen, op de tweede wedstrijddag in Banyoles, werd het aantal halve-finaleplaatsen verhoogd van twee naar vijf.

Skiffeuze Irene Eijs, de vier zonder stuurman (Bart Peters, Niels van der Zwan, Jaap Krijtenburg en Sven Schwarz) en de dubbelvier (Hans Keldeman, Koos Maasdijk, Ronald Florijn en Rutger Arisz) kwamen glorieus uit de series. Alleen de dubbelvier vrouwen (Laurien Vermulst, Anita Meiland, Marjan Pentenga en Harriët van Ettekoven) verdween naar de herkansingen. Daar waren gisteren al de twee-zonder (Van Iwaarden/Compagne) en skiffeur Frans Göbel in terecht gekomen.

De vier-zonder en de dubbelvier mannen konden zich tweede plaatsen veroorloven. De boordroeiers troffen een zware serie. Wereldkampioen Australië gaf aan ook olympisch goud na te streven. De Nederlanders concentreerden zich op een duel met Duitsland, Groot-Brittannië en Estland. Dat lukte. “Nu ontlopen we in de halve finale Australië”, glunderde teamleider Henk Hospers. De dubbelvier werd tweede achter Frankrijk. Het kwartet roeide als enige Nederlandse formatie met nieuwe riemen uit Amerika, de zogenaamde “Big Blades”, ofwel grote bladen. Het grote werk komt in de halve eindstrijd tegen Duitsland en GOS.