René wint eerste slag verkiezingen Seychellen

VICTORIA, 28 JULI. Op de Seychellen heeft de regerende socialistische partij van president France Albert René de verkiezingen van het afgelopen weekeinde - de eerste vrije verkiezingen sinds René in 1977 door een staatsgreep aan de macht kwam - gewonnen. Bij de verkiezingen werd een uit twintig leden bestaand comité gekozen dat een nieuwe grondwet moet opstellen.

Volgens de gisteren bekendgemaakte uitslagen heeft het FPPS, René's partij, 58,4 procent van de stemmen gekregen. De Democratische Partij van James Mancham, de man die in 1977 door René aan de kant werd gezet, kwam niet verder dan 33,7 procent van de stemmen. Volgens Mancham, die op een massale overwinning had gerekend, is er bij de verkiezingen geknoeid; kiezers zouden zijn geïntimideerd - zeventig procent van de beroepsbevolking werkt in staatsdienst - en zijn betaald. Waarnemers van het Gemenebest hebben evenwel laten weten dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen beslist door de armste kiezers, die profiteren van het gratis onderwijs en de gratis gezondheidszorg. René zou ook een betere campagne hebben gevoerd dan zijn grote rivaal, die pas onlangs na vijftien jaar ballingschap naar de Seychellen is teruggekeerd.

Het nieuwe comité zal bestaan uit veertien leden van de regeringspartij en zes leden van de Democratische Partij. In december moeten op de Seychellen verkiezingen voor een nieuw parlement en een nieuwe president worden gehouden. (Reuter, AFP)