Reddingsplan van directie moet Homburg open houden

ROTTERDAM, 28 JULI. Homburg blijft voorlopig open. Bewindvoerder mr. H. van Emmerig van het vleesverwerkings- en conservenbedrijf in Cuijk, dat twee weken geleden voor een deel van de onderneming uitstel van betaling heeft gekregen, heeft de termijn van de surséance verlengd.

Gisteren heeft de directie een overlevingsplan gepresenteerd dat volgens Van Emmerig kansen biedt voor het voortbestaan van de onderneming. De bewindvoerder streeft ernaar dat Homburg volgend jaar weer winst maakt. De Industrie- en Voedingsbond CNV wil eerst zekerheid over de financiering van het reddingsplan, voordat hij ermee instemt. Ook de ondernemingsraad moet het plan deze week nog goedkeuren.

De directie wil in de vleesverwerkingsfabriek in Cuijk 47 van de 150 arbeidsplaatsen schrappen. Tegelijk moet de produktie van vleeswaren worden verminderd tot een commercieel verantwoord niveau van 4000 ton per jaar, ver beneden de capaciteit van 6000 tot 8000 ton. Homburg produceert onder andere de merken Kips, Homburg en Perco. Volgens de bewindvoerder is deze afslanking noodzakelijk om het faillissement van de hele onderneming af te wenden.

Twee weken geleden is uitstel van betaling aangevraagd voor de holding en voor de vleesverwerkingsfabriek in Cuijk, het hart van de onderneming. De conservenfabrieken van Homburg, die wèl winstgevend zijn, vallen buiten de surséance. De financiers van Homburg, ABN Amro, de Nationale Investeringsbank (NIB) en NMB Heller, zegden hun vertrouwen in de onderneming op nadat het verlies, in weerwil van optimistische prognoses van de directie, was opgelopen van 5 miljoen gulden in 1990 tot 25 miljoen gulden vorig jaar.

De directie heeft nu een "onderbouwde prognose' gegeven voor de holding en de vleesverwerkingsfabriek. Het plan behoeft volgens de bewindvoeder echter nog nadere aanvulling en bijstelling. Van Emmerig waarschuwt voor een te groot optimisme. Homburg Holding heeft volgens hem dringend twee miljoen gulden nodig, waarvan 1,5 miljoen voor afvloeiingskosten van het personeel en de rest als extra werkkapitaal voor de vleesverwerkingsfabriek in Cuijk en een zelfde fabriek onder de naam Sleegers in Vlijmen.

Directeur Van der Kaaden bevestigt dat het werkkapitaal is opgedroogd. Een drietal grote aandeelhouders heeft volgens hem belangrijke toezeggingen gedaan “die mij reden geven om te denken dat we die twee miljoen ook bij elkaar kunnen krijgen.” Het vierkoppige management van Homburg zal zelf ook een "in verhouding redelijk bedrag' in de onderneming investeren, aldus Van der Kaaden.

Overtollig vastgoed in Cuijk moet onverwijld worden afgestoten, eist de bewindvoerder. Het nieuwe hoofdkantoor in Cuijk dat gedeeltelijk leeg staat, komt daarvoor het eerst in aanmerking, aldus ingewijden. Ook staat er een voormalige slachterij op het terrein waarin al jaren niet meer wordt gewerkt.

Met de grootste schuldeiser, de NIB die 13,5 miljoen gulden van de holding tegoed heeft, is Van der Kaaden al in onderhandeling over vermindering van de schuld.