Politie Maastricht gaat drugtoerisme terugdringen

MAASTRICHT, 28 JULI. De Maastrichtse politie is gisteren begonnen met een drie weken durende actie om het drugtoerisme naar de stad onaantrekkelijker te maken.

De actie bestaat volgens een woordvoerder vooral uit intensievere controle van mensen die zich op een drietal plaatsen in de stadswijk Wyck ophouden. Het gaat daarbij om een leegstaande school in de St. Maartenslaan, een parkje langs de Maas en de omgeving van het station, waar gebruikers en handelaren uit vooral België en Duitsland aankomen. Dagelijks zou het om een toestroom gaan van tussen de 500 en 1.000 mensen. Bij de acties van gisteren, waarbij 10 politiemannen waren betrokken, werden zes buitenlanders en een Maastrichtenaar aangehouden.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de acties erop zijn gericht om het de druggebruikers en handelaren “lastig te maken”. “Of dat inderdaad zal lukken, zal nog moeten blijken”, aldus de woordvoerder. Hij wijst erop dat het Maastrichtse korps gebrek heeft aan mankracht. Er zijn 70 tot 80 vacatures. “We hebben daarom niet de illusie dat we het probleem echt oplossen. De verdreven gebruikers en handelaren zullen ongetwijfeld weer ergens anders opduiken, maar iedereen veegt op dit moment zijn eigen stoep schoon.”

Coördinator R. Schrijvers van het Maastrichtse consulatiebureau voor alcohol en andere drugs (CAD) meent dat het slechts om symptoombestrijding gaat. “Doordat burgers in de stadswijk zich steeds meer bedreigd voelen, is men uit op een voornamelijk visueel effect door de mensen van de drie concentratiepunten weg te halen, maar het is als met een druppel water, die zich verspreidt als men er tegen blaast maar die zich nadien toch weer concentreert tot die ene druppel. Dit soort acties hebben nog nooit geleid tot een echte oplossing.” Volgens Schrijvers zal in Duitsland en België een alternatief moeten worden geboden in de vorm van methadonprogramma's. “Anders blijven die mensen komen.”

De aanleiding voor de acties van de Maastrichtse politie is dat zich op een aantal plaatsen in Wyck Belgen zouden hebben opgehouden die in hun geboorteland betrokken zouden zijn geweest bij moorden en verkrachtingen en waren gearresteerd. “De verdachten”, aldus de politiewoordvoerder “bewogen zich in het Maastrichtse drugcircuit.” Maar volgens Schrijvers van het CAD is het onjuist om wat hij noemt “zware criminelen” op een hoop te vegen met “de gewone gebruiker. Men gebruikt die arrestaties als aanleiding, hoewel niet eens zeker is of die criminelen zich op een van de genoemde plekken hebben opgehouden. Men is mijns inziens bezig met het opkloppen van schuim.”