Oproep tot bevriezing hulp aan Egypte om folterpraktijken

KAIRO, 28 JULI. De internationale mensenrechtenorganisatie Middle East Watch heeft de Egyptische autoriteiten beschuldigd van systematische foltering van gevangenen. Middle East Watch deed een beroep op de Verenigde Staten en de Europese Gemeenschap de hulp aan Egypte op te schorten tot de situatie is verbeterd.

De in de VS gevestigde organisatie gaf gisteren een 200 pagina's tellend rapport vrij over fysieke en psychische foltering van mannen en vrouwen die worden vastgehouden door de Staatsveiligheids Recherche (SSI). De SSI valt onder het ministerie van binnenlandse zaken.

Minister van binnenlandse zaken generaal Abdel Halim Mousa ontkent dat er van folterpraktijken sprake is. Middle East Watch verwijst echter naar haar vraaggesprekken met tientallen slachtoffers van foltering tijdens een maand-lang bezoek aan Egypte in januari.

Het rapport gaat terug tot het bewind van president Nasser, dat met name moslim-fundamentalisten en communisten als mikpunt had. Onder het bewind van president Sadat waren de folterpraktijken aanzienlijk verminderd. De veiligheidsdienst van de huidige president Mubarak treedt echter weer uitermatig hardhandig op, “als verdediger van de staat tegen een vermeende fundamentalistische bedreiging”, aldus Middle East Watch.

De houding van de regering tegen islamitische extremisten is de laatste vijf maanden verhard, gelijk opgaand met een toename van het aantal fundamentalistische aanvallen. Sinds maart zijn ongeveer 50 mensen omgekomen bij fundamentalistisch geweld en meer dan 1.000 verdachten opgepakt. Gisteren nog werden 22 politiemannen en een kind gedood door islamitische extremisten die een politiekantine in het Zuidegyptische Dairut onder vuur namen. Volgens de oppositiekrant Al-Wafd zijn in het gebied pamfletten gevonden waarin wordt gedreigd “politiechefs te liquideren die zich verzetten tegen de islam”. (AP, Reuter)