Ook zonder "Magic' wonnen de tovenaars

BADALONA, 28 JULI. Voor basketballer Earvin "Magic' Johnson was de tweede wedstrijd van de NBA-profs tijdens de Olympische Spelen na negen minuten zuivere speeltijd voorbij. Hij greep naar zijn knie en strompelde naar de kant. Ook zonder "Magic' wonnen de tovenaars van het basketbal eenvoudig met 103-70 van Kroatië.

De rechterknie van Johnson ging na zijn blessure meteen in een dik verband met ijs. Toen de ploeg naar de kleedkamer trok voor de rust, ging een cameraman op zijn knieën zitten om het gewricht zo groot mogelijk in beeld te krijgen. Na de pauze was het verband verdwenen, maar bleef Johnson op de bank zitten. Slechts af en toe stond hij op om een actie van Jordan, Malone, Barkley of Drexler toe te juichen. Johnson heeft een verrekte pees aan de buitenkant van zijn knie en is waarschijnlijk voor een aantal wedstrijden uitgeschakeld.

Kroatië werd, met Litouwen, als een van de weinige landen in staat geacht enige tegenstand te bieden aan de onaantastbare geachte winnaars van de gouden medaille tijdens de Spelen. Kroatië was de laatste jaren de belangrijkste leverancier van de nationale Joegoslavische ploeg die het laatste EK en WK won.

Tegen het Amerikaanse droomteam kon ook Kroatië een aantal professionele vedetten op de been brengen. Sterspeler Drazen Petrovic speelt in de Verenigde Staten voor de New Jersey Nets, de club waarvan de Amerikaanse bondscoach Chuck Daley komend jaar coach wordt. Hij bracht de 15.000 toeschouwers in Badalona tot laaiend enthousiasme toen hij met een fraaie versnelling even zijn grote klasse demonstreerde. Binnen twee minuten maakte hij drie driepunters op rij. De guard, geboren in Sibenek, vertrok in 1988 van Cibona Zagreb naar Real Madrid. Volgens zijn contract had hij onder meer recht op 25 tickets per jaar naar het toenmalige Joegoslavië. Voor een transfersom van drie miljoen dollar verdween hij na een seizoen naar de Portland Trail Blazers, waar hij vooral op de bank zat. Bij de New Jersey Nets moet hij weer grote tijden gaan beleven, net als gisteren in de voorstad van Barcelona.

Het leukste moment voor de Kroaten kwam vlak voor rust. Jordan wilde een nummertje opvoeren, gleed onderuit, stond vliegensvlug op, maar werd schitterend gepasseerd door Komazec, die een prachtige pass gaf op Toni Kukoc. De vedette die zelfs door Jordan persoonlijk werd gevraagd voor 25 miljoen dollar bij de Chicago Bulls te komen spelen maar onder contract staat bij het Italiaanse Treviso, scoorde nog geen seconde voor rust. De achterstand op de Amerikanen was aanvaardbaar: 54-37. Na de pauze bleef de kloof met 103 - 70 alleszins redelijk voor de verliezers. Johnson verliet als laatste het veld. Lachend en pratend voor microfoons.