Olympisch record voor wielrenster Haringa

BARCELONA, 28 JULI. De wereldkampioene heeft gedaan wat zij aan haar stand verplicht is.

Wielrenster Ingrid Haringa reed vanochtend bij de kwalificatiewedstrijden sprint op de baan van Vall d'Hebron een nieuw Olympisch record: 11,419 seconden over 200 meter. Zij bleef daarmee ruim ééntiende onder het oude record van Erika Salumae en was ongeveer even veel sneller dan haar voornaamste concurrente, de Française Felicia Ballanger.

De beste tijd van Haringa uit het veldje van twaalf betekent dat haar plaats in de halve finale nagenoeg is veilig gesteld. In de volgende ronde immers rijdt zij tegen de nummers acht en negen uit de kwalificaties, Razmaite uit Litouwen en de Chinese Wang. Rijdsters die op haar meer dan zestiende van een seconde moesten toegeven en dat is een groot verschil bij het vrouwensprinten, waar snelheid zwaarder weegt dan tactisch kunnen.

Dirk-Jan van Hameren, die vanochtend op de sprint teleurstelde, verliet de wielerbaan van Barcelona gisteravond nog met opgeheven hoofd. Hij haalde de negende plaats op de olympische kilometer, die op fantastische wijze werd gewonnen door José Moreno. De Spanjaard verbeterde het oude olympische record (1.03,910) van Pierre Trentin en bracht het op 103.342. Servais Knaven rekende stilletjes nog op een Olympisch diploma, maar had op meer gehoopt. Zijn klassering als twaalfde in de kwalificatie-sessie van de achtervolging (vier kilometer) was een ontgoocheling.

De 21-jarige Knaven was goed in vorm. De nummer vijf van het laatste WK kreeg de bevestiging daarvan onlangs op de betonnen baan van Alkmaar. Met 4.42 veroverde hij de nationale titel. “In Barcelona ging ik uit van een tijd rond de vier minuten en dertig seconden. Dat moest haalbaar zijn”, meende de teleurgestelde pupil van bondscoach Eric Geserick. Toen hij na het verloren duel met de Belg Mathy zijn tijd (4.40,436) zag, slikte hij stilletjes. Dat was ver boven zijn verwachtingen en die van de anderen.