Nederlandse landschappen op expositie in Tokio

DEN HAAG/TOKIO, 28 JULI. Nederlandse landschappen, geschilderd in de 17de eeuw, zijn dit najaar het onderwerp van een tentoonstelling in de Japanse hoofdstad Tokio. Dat meldt de Rijksdienst Beeldende Kunst in Den Haag, die de expositie organiseert. Rembrandt, Van Ruysdael en Cuyp zijn onder de tentoongestelde kunstenaars.

“Tussen fantasie en werkelijkheid” is van 1 augustus tot 27 september te zien in de Tokyo Station Gallery. De Hollandse landschappen uit de 17de eeuw tonen meestal een combinatie van fantasie en werkelijkheid: de schilders kozen bestaande elementen, maar combineerden die tot een fictief geheel waarin bij voorbeeld Italiaanse ruïnes voorkwamen.

De geëxposeerde werken komen niet alleen uit de collectie van de Rijksdienst, maar ook uit andere museale en particuliere collecties, waaronder Japanse.

De tentoonstelling gaat ook nog naar de Japanse plaatsen Kasama en Kumamoto. Intussen gaat de Rijksdienst nog twee “17de eeuwse” tentoonstellingen voor Japan organiseren, één over portretschilderkunst en waarschijnlijk één over genreschilderkunst.

Japan heeft veel belangstelling voor Nederlandse kunst. Vorig jaar liep het storm op een Rembrandt-tentoonstelling en op de expositie Imitatie en Inspiratie, opgezet vanwege het staatsbezoek van Koningin Beatrix.