Na overleg met VN-orgaan; Vluchtelingen tijdelijk naar Nederland

DEN HAAG/WENEN, 28 JULI. Een groep van ruim 300 vluchtelingen uit het door oorlogsgeweld getroffen Bosnië-Herzegovina, voornamelijk vrouwen en kinderen, mag tijdelijk in Nederland wonen.

Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) en staatssecretaris Kosto (justitie) hebben dat gisteren besloten na overleg met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Kosto woont morgen de speciale VN-conferentie in Genève bij over de vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië.

De Bosniërs blokkeerden sinds zondag met zes bussen die een Kroatisch kenteken hadden de grensovergang tussen Kroatië en Slovenië. De Sloveense autoriteiten wilden de vluchtelingen niet doorlaten omdat ze niet over de voor Nederland vereiste doorgangvisa beschikken. Die krijgen ze nu wel. Ze mogen in Nederland blijven totdat terugkeer naar Bosnië-Herzegovina of de regio mogelijk is. De vluchtelingen worden dit weekeinde in Nederland verwacht.

Gisteren aan het begin van de middag lieten de bewindslieden eerst nog weten dat “toelating van deze categorie niet past in het Nederlandse opvangbeleid, aangezien opvang van groepen daarvan geen onderdeel uitmaakt”. Tegelijkertijd kondigden zij “met het oog op de humanitaire situatie” overleg met de VN over opvang in de regio aan. Toen de bewindslieden van de vluchtelingenorganisatie van de VN te horen kregen dat dat niet mogelijk was gaven zij de vluchtelingen toestemming om naar Nederland te reizen. Onder de gestrande vluchtelingen bevinden zich 167 kinderen, van wie een groot deel jonger is dan twaalf jaar.

Als de doorgangvisa aan de vluchtelingen zijn overhandigd zullen zij hun reis naar Nederland hervatten. De groep is gisteravond verdeeld over drie vluchtelingenkampen in de omgeving van Ljubljana. De Sloveense autoriteiten en het Rode Kruis zorgen daar voor voedsel en medicijnen.

“De regeringen hebben besloten dat de opvang van vluchtelingen vooral in de regio moet gebeuren. Slovenië kan de druk echter niet meer aan en heeft de andere landen gevraagd te helpen. De onderhandelingen hierover gaan erg langzaam, de vluchtelingen wachten daar niet op en nemen nu zelf initiatieven”, aldus Michèle Voyer van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen, die ter plekke is. “Het was heel aangrijpend wat we gistermiddag zagen: al die kinderen in de brandende zon - het is hier 35 graden - , ze hebben vrijwel geen drinken bij zich.”

Pag 3: Komst vluchtelingen deze week verwacht

De Bosniërs gingen afgelopen weekeinde met zes bussen op weg naar Nederland, nadat de hulporganisatie Merhamet in Zagreb - die zich inzet voor de opvang van vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië - tegen de groep had gezegd dat ze door de zusterorganisatie in Rotterdam zouden worden opvangen. Omdat de vluchtelingen er van uitgingen dat opvang in Nederland geregeld was, veronderstelden zij dat zij geen bijzondere reisdocumenten nodig hadden.

Het ministerie van WVC dat belast is met de opvang van de vluchtelingen, verwacht dat zij eind deze of begin volgende week in Nederland zullen aankomen. Bij aankomst worden ze verspreid over verschillende opvangcentra voor asielzoekers. Daar krijgen ze het standaardpakket uitgereikt, bestaande uit een washand, handdoek, zeep, een mok, beddegoed, maaltijden, zak- en kleedgeld. Vervolgens worden ze ondergebracht in kazerens die nu in gereedheid worden gebracht voor opvang en begeleiding van in totaal 1.500 vluchtelingen uit het vroegere Joegoslavië. Het is de bedoeling dat zij teruggaan wanneer de situatie in hun land niet meer gevaarlijk is, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Mevrouw H.A. de Jong van de Nederlandse afdeling van de stichting Merhamet in Rotterdam, reageert opgelucht op het besluit van de bewindslieden. Gistermiddag heeft zij op het ministerie van WVC een gesprek gevoerd over de hulpactie die vanuit Rotterdam op touw gezet zou zijn. “Ik heb mijn gesprekspartners ervan kunnen overtuigen dat wij de vluchtelingen niet hebben uitgenodigd”, aldus De Jong, die na afloop van het gesprek nog in de veronderstelling verkeerde dat de gestrande Bosniërs niet naar Nederland zouden komen.