Matte stemming, Fokker glijdt af

AMSTERDAM, 28 JULI. De stemming bleef vanochtend uiterst terughoudend op het Damrak terwijl Fokker in glijvlucht steeds verder daalde.

AMSTERDAM De aandelenkoersen openden vanochtend fractioneel lager. De EOE-index, die gisteren sloot op 283,91, was omstreeks het middaguur fractioneel lager.

Fokker gleed af naar 25,90, een verlies van 1,60 ten opzichte van gisteren en van 2,70 sinds eergisteren. Volgens handelaren keren steeds meer beleggers zich af van Fokker. Pijnlijk is het feit dat de Nederlandse staat voor zijn Fokker-aandelen naar schattingen 38 tot 40 gulden per stuk zal ontvangen van Dasa. Hoewel New York en Tokio prijshoudend waren en de Londense beurs bij opening op winst kwam, bleef de stemming op het Damrak mat. Ook de met 0,05 naar 1,67 gedaalde dollar deed de stemming geen goed.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street hebben gisteren nauwelijks gereageerd op de renteverlaging in Japan. Bij dunne handel eindigde het Dow Jones Industrial-gemiddelde 1,32 punten lager op 3.284,37.

In de ochtenduren kwam die op 13 punten winst, voornamelijk door computergestuurde koopprogramma's. Daarna stagneerde de kooplust en kregen winstnemingen de overhand.

LONDEN De aandelenkoersen op de beurs van Londen lieten vanochtend een voorzichtig herstel zien. Deze week zullen enkele grote Britse ondernemingen, zoals BAT, Lasmo en British Telecom cijfers publiceren. Die van ICI stelden teleur en zetten de koers gisteren onder druk. De FTSE-100-index opende 4 punten hoger op 2.352 om daarna nog iets aan te trekken en stond tegen het middaguur op 2.353.

FRANKFURT Door teleurstellende winstcijfers van Allianz opende dit fonds 65 mark (2,5 procent) lager op 1.952 hoewel de koers later weer naar 1.963 opliep. Ook andere koersen werden omlaag getrokken. De Dax-30 index stond halverwege de morgen met 5,5 punten verlies op 1.612,60.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs heerste vandaag een lusteloze stemming. Het Nikkei-225-gemiddelde eindigde tenslotte 53,30 punten hoger (plus 0,35 procent) op 15.426,64.