Mafia doodt politieman na legering extra militairen

PALERMO, 28 JULI. In een aanslag die wordt beschouwd als een antwoord van de mafia op het zenden van soldaten naar Sicilië is gisteravond in Catania een politie-inspecteur vermoord die onderzoek deed naar afpersing door de mafia van winkeliers en kleine zelfstandigen.

Het slachtoffer, de 46-jarige Giovanni Lizzio, werd door vier mannen op twee motoren onder vuur genomen toen hij tegen half tien naar huis reed. Bij aankomst in het ziekenhuis was Lizzio, die geen escorte had hoewel hij een van de belangrijkste anti-mafia-inspecteurs was, overleden.

Op de plaats van de aanslag vond de politie bankbiljetten van 1.000 lire, ongeveer anderhalve gulden. Dit wordt gezien als een teken dat de moord in verband moet worden gebracht met Lizzio's functie als leider van de anti-afpersingseenheid. In Catania, de tweede stad van Sicilië, wordt volgens schatting van de plaatselijke middenstandsvereniging zeker zeventig procent van de kleine winkeliers en ondernemers afgeperst door de mafia.

De moord op Lizzio is voorts direct in verband gebracht met het kabinetsbesluit, afgelopen zaterdag, om zevenduizend militairen naar Sicilië te sturen om de politie te helpen in de strijd tegen de mafia. De luchtbrug hiervoor is nog steeds op gang; de meeste soldaten zijn nu actief in Palermo en omgeving, de stad met de hoogste mafia-concentratie.

In Catania is niet eerder zo'n belangrijke mafiabestrijder vermoord. De moord op Lizzio komt acht dagen na de aanslag op rechter Paolo Borsellino. Twee maanden geleden werd Borsellino's collega Giovanni Falcone vermoord.

    • Marc Leijendekker