KNVB "vermoedelijk eens' met naamsverandering PSV

EINDHOVEN, 28 JULI. Het sectiebestuur betaald voetbal zal zich vermoedelijk welwillend opstellen tegenover het verzoek van PSV om in het vervolg de naam van Philips SV te voeren. Eric Vilé, de juridisch specialist van het college, spreekt die verwachting uit omdat er bij PSV sprake is van een natuurlijke situatie. De landskampioen heet immers voluit Philips Sport Vereniging.

Vilé verwacht niet dat de naamswijziging een precedent zal scheppen in het betaalde voetbal. “Volgens de reglementen is het verboden om de clubnaam te verbinden aan een sponsornaam. Maar in geval van PSV gaat het om een bestaande situatie. Ik vind het eigenlijk wel een goede vondst. De invloed van het bedrijfsleven wordt steeds groter. Als andere clubs nu ook hun naam willen wijzigen in dat van de sponsor kan dat op bezwaren stuiten van onze kant. Als je dat als club wil doen zul je daarvoor je statuten moeten wijzigen. Maar als wij een truc vermoeden heeft de aanvraag van naamsverandering geen kans.”

Het sectiebestuur betaald voetbal zal maandag een beslissing nemen over het verzoek van PSV. De reglementen van de Europese voetbalunie voorzien al in de mogelijkheid dat clubs de naam van een sponsor dragen. In overleg met de UEFA zal PSV als Philips SV deelnemen aan het Europa Cup I-toernooi. Volgens voorzitter Jacques Ruts is er geen sprake van dat hoofdsponsor Philips op de naamswijziging zou hebben aangedrongen. Net als Feyenoord in Rotterdam wordt PSV volgens hem genoemd naar het Eindhovense stadsdeel waarin het stadion staat, namelijk Philipsdorp. De naamswijziging zou buiten Nederland bijdragen tot meer duidelijkheid. In Duitsland wordt de afkorting PSV volgens Ruts gehouden voor Polizei Sport Verein. “Afkortingen blijken in het buitenland nogal ongebruikelijk”, aldus Ruts.

PSV gaat het nieuwe seizoen in met een budget voor voetbal- en stadionzaken van 35 miljoen gulden. Momenteel zijn 19.000 seizoenkaarten verkocht. De in aanbouw zijnde nieuwe westvleugel van het Philips Stadion (kosten 20 miljoen) wordt op 16 september officieel geopend. Op 1 september vindt de oplevering plaats van elf businessrooms.

De toenemende commerciële ontwikkelingen in de Europese voetballerij, met name rondom de Champions League (laatste acht Europa Cup I) juicht het PSV-bestuur toe. Hoewel PSV, bij het bereiken van de kwartfinales niet meer in staat is om zijn eigen beleid op het gebied van bordreclame en tv-rechten te voeren. Maar hoofdsponsor Philips krijgt derhalve voldoende genoegdoening door de naamsverandering.

PSV begint aan het seizoen met een selectie van 46 spelers. Deze groep wordt ongetwijfeld nog uitgebreid met de komst van Arthur Numan. De Beverwijker kreeg gisteren van de arbitragecommissie te horen dat zijn club FC Twente hem niet mag beletten in zijn overstap naar PSV, dat voor hem een aanzienlijke positieverbetering zou inhouden. Twente wilde Numan liever kwijt aan Manchester City dat bijna vijf miljoen gulden over heeft voor de middenvelder. De arbitragecommissie van de KNVB heeft bepaald dat Twente nu ten hoogste 2.8 miljoen gulden mag vragen voor Numan.

In de winterstop maakt PSV een trip naar Zuid-Afrika. Trainer Hans Westerhof toonde zich na drie weken trainingsarbeid zeer tevreden. De veldposities zijn volgens hem goed uitgebalanceerd. Hij presenteerde nu reeds het basisteam dat hij in gedachten heeft, met Linskens, Koeman, Vanenburg en Ellerman op het middenveld. “Romario heeft aangekondigd komend seizoen veertig goals te gaan maken. Dus zal hij 34 wedstrijden moeten spelen”, aldus Westerhof.