Justitie krijgt van Defensie celruimte

DEN HAAG, 28 JULI. Vanaf 1 augustus stelt het ministerie van defensie dertig cellen van het Militair Penitentiair Centrum in Nieuwersluis ter beschikking aan het ministerie van justitie.

De cellen zullen worden gebruikt voor een verblijf van maximaal veertien dagen van mannelijke vreemdelingen, ouder dan vijftien jaar, die het land zullen worden uitgezet. Dat hebben beide departementen bekendgemaakt. De maatregel is onderdeel van het “noodverband” dat minister Hirsch Ballin en staatsecretaris Kosto van justitie onlangs hebben gelegd om het cellentekort te verminderen. De dertig cellen zijn voor een jaar ter beschikking gesteld, maar verlenging is mogelijk. Tussen de vreemdelingen en de militaire gedetineerden zal een strikte scheiding blijven bestaan, aldus de ministeries.