Hockeyvrouwen vieren al feest na één overwinning

TERRASSA, 28 JULI. De Nederlandse hockeysters hebben gisteren op de openingsdag van hun olympisch toernooi al een klein feest gevierd. De overwinning op Groot-Brittannië (2-1) gaf daar aanleiding toe. De zege was hardbevochten en leverde een riant uitzicht op een plek bij de laatste vier. Korea won in dezelfde groep B met 5-0 van Nieuw-Zeeland.

Nederland had vorig jaar op het EK in Brussel matig gepresteerd, terwijl Engeland, dat in Barcelona de basis levert van Groot-Brittannië, daar de Europese titel veroverde. De opponent combineert werklust en fysiek krachtig hockey met snelheid en handigheid in de aanval. Het zoeken naar revanche van de Nederlanders werkte aanvankelijk verlammend. Het Nederlands elftal wurmde zich pas na 25 minuten los uit de Britse omarming. Na een kwartier had Wendy Fraser met een tip-in na een voorzet van Jane Sixsmith Nederland al op een 1-0 achterstand gezet. Helen Lejeune-Van der Ben, die in het begin de rust ontbeerde die een laatste verdedigster eigenlijk niet kan missen, ging te gulzig op haar tegenstandster af en werd gefopt.

Nederland herstelde zich met twee doeltreffende strafcorners. De Nederlandse vrouwen hebben de sterkste strafcorner van het toernooi en scoorden er gisteren twee van de vier. Lejeune-Van der Ben sloeg in de 33ste minuut raak. Ze vond met een harde slag de smalle opening naast de Britse doelvrouwe. “Ik heb vreselijk hard getraind op die corner” zei Lejeune-Van der Ben. “We weten dat we een hoog percentage kunnen halen. Als die bal goed ligt, sla ik 'm erin.” Wietske de Ruiter maakte in de 55ste minuut de winnendetreffer. Zij kreeg de bal bij de corner afgeschoven van Lejeune-Van der Ben.

Uitblinksters aan Nederlandse zijde waren Annemieke Fokke en Martine Ohr. In de slotfase kreeg Nederland het nog even benauwd toen Fokke tegen een gele kaart aanliep en vijf minuten naar de kant moest. Omdat zijn elftal zelf een oplossing vond voor dat probleem (Benninga kroop naar achteren), toonde bondscoach Roelant Oltmans zich zeer tevreden. “Dat is een element dat dit elftal, nee, dit zestiental zo sterk maakt”, zei Oltmans. “Dit was natuurlijk een sleutelduel, maar morgen spelen we tegen Nieuw-Zeeland. Die meiden hebben een dik pak slaag gehad en moeten winnen.”

De spanning waar de hockeysters in de beginfase last van hadden, zag bondscoach Roelant Oltmans al enkele dagen geleden het elftal binnensluipen. “Die spanning groeide met de dag, in positieve zin overigens. Hoewel we het met luchtigheid hebben geprobeerd, schijnen we toch in een toernooi te moeten groeien. Het lukt nog niet om meteen goed te zijn. Nu gingen we pas in de 27ste minuut spelen.”

Oltmans maakte de rust wat langer dan gebruikelijk. Dat was nodig om de lijnen uit te zetten en de angsthazerij uit te bannen. Hij slaagde wonderwel, ook dank zij de voorbeeldfunctie in het veld van met name Fokke en Ohr. Met aanvoerster Carina Benninga wisten zij het collectief in het juiste spoor te trekken. Florentine Steenberghe en Wietske de Ruiter volgden het eerst, de rest niet veel later. Met Mieketine Wouters in de plaats van Ingrid Wolff, die niet los kwam van haar kwelgeest Kathryn Johnson, en Jeanette Lewin voor de wat minder verdedigend ingestelde Carole Thate, was ineens ook de balans terug. Er werden volop kansen geschapen, alleen moest de winnende treffer weer komen van de strafcorner. In de ander poule won Australië met 2-0 van Canada en speelden Spanje en Duitsland met 2-2 gelijk.