Gemeente klaagt over reclame Mazda

RHEDEN, 28 JULI. Het gemeentebestuur van Rheden heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie in Amsterdam over een reclame-affiche van het automerk Mazda, waarop een vrouw met een blauw oog is afgebeeld.

Volgens de Rhedense wethouder I. Holierook (PvdA) gaat het om "een heel akelige plaat' waarop een duidelijke relatie wordt gelegd met vrouwenmishandeling. “We hebben ons wel afgevraagd of het verstandig is om met een klacht nog meer aandacht op het affiche te vestigen. Maar een gemeentebestuur hoeft dit soort onsmakelijke uitingen op haar grondgebied, langs de openbare weg, ook niet zomaar te tolereren.” Volgens de accountmanager van Mazda bij het Amsterdamse reclamebureau PMSvWY & R is het “absoluut niet de bedoeling dat het affiche een link legt met vrouwenmishandeling”. De gekleurde lijntjes om het oog van de afgebeelde vrouw geven volgens hem de verschillende tinten aan waarin de Mazda-auto's verkrijgbaar zijn. PMSvWY & R is niet van plan de Mazda-affiches terug te trekken en wacht de uitspraak van de Reclame Code Commissie af.