G-24 trekt honderd miljoen dollar uit voor vluchtelingen

BRUSSEL/LONDEN, 28 JULI. De G-24, de groep van de 24 rijkste industrielanden in de wereld, heeft gisteren in Brussel honderd miljoen dollar ter beschikking gesteld voor de vluchtelingen in het voormalige Joegoslavië. De EG kwam tegelijkertijd tot de conclusie dat “miljarden” nodig zijn om het vluchtelingenprobleem werkelijk de baas te kunnen.

Eerder deze maand stelde de EG al 150 miljoen dollar ter beschikking. Bij die gelegenheid werd de G-24 opgeroepen eveneens in actie te komen voor de meer dan twee miljoen vluchtelingen in het vroegere Joegoslavië. Die oproep leidde gisteren tot de toezegging van honderd miljoen dollar. De grootste individuele bijdrage is afkomstig van Duitsland, dat 24 miljoen dollar heeft toegezegd; Italië geeft zestien, de VS vijftien en Frankrijk dertien miljoen.

Tijdens de bijeenkomst in Brussel zei Jean-Louis Cadieux, plaatsvervangend directeur-generaal voor buitenlandse zaken van de Europese Commissie, dat de kosten van de opvang van de vluchtelingen miljarden zullen belopen als de strijd aanhoudt.

Het aantal vluchtelingen blijft groeien. Gisteren kwamen tienduizend moslims uit Bosnië in Kroatië aan. Het ging om inwoners van Bosanski Novi, die in het kader van de "etnische schoonmaak' door de Serviërs uit hun stad waren verdreven. VN-woordvoerders beschuldigden de Serviërs ervan de VN te “chanteren”. De Serviërs, aldus een woordvoerder van de VN, hadden de VN gevraagd de moslims te evacueren; toen dat werd geweigerd dreigden de Serviërs dat er “nare dingen” zouden gebeuren als de tienduizend moslims niet uit Bosanski Novi zouden verdwijnen. Om dat dreigement kracht bij te zetten werden er twee granaten op de moslims afgevuurd. Daarbij viel een dode. Vervolgens besloten de VN-waarnemers voor het Servische dreigement te zwichten en verlieten de moslims hun stad.

In Londen is gisteren onder leiding van de Portugese diplomaat Cutileiro het driepartijenoverleg

PAG.7HOOFDARTIKEL

over de strijd in Bosnië hervat. De leider van de Servische delegatie, Radovan Karadzic, zei vlak voor het begin van de besprekingen niet optimistisch te zijn. “De standpunten van de moslims zijn niet duidelijk. Ik weet niet of ze dit wel serieus nemen”, zo zei hij.

De leider van de moslim-delegatie, de Bosnische minister van buitenlandse zaken Haris Silajdzic, weigerde gisteren te praten over een politieke oplossing zolang er geen duurzaam staakt-het-vuren is. (Reuter, AP)