Franse kaas besmet met bacterie Listeria

ROTTERDAM, 28 JULI. Liefhebbers van Franse kaas wordt aangeraden matig te zijn bij de consumptie van Camembert, Brie en Roquefort, zeker als zij behoren tot kwetsbare groepen als zwangeren, bejaarden en personen met een verzwakt afweersysteem (zoals bestraalden en aids-patiënten). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Franse overheid waarschuwen dat de kaas gevaarlijke hoeveelheden van de bacterie Listeria monocytogenes kan bevatten.

In Frankrijk leidden de infecties sinds half maart al tot ruim 130 ziektegevallen. De symptomen van "listeriose' variëren van grieperigheid tot koorts, hoofdpijn en nekstijfheid. Bij zwangeren kan de infectie leiden tot afsterving van de vrucht en spontane abortus. Afgezien van de zachte kazen kan het gevaarlijke type Listeria (serumtype 4b) worden aangetroffen in rauwe melk, ongekookt vlees en paté. Volgens het ministerie van volksgezondheid (WVC) is consumptie van de Franse levensmiddelen in Nederland minder gevaarlijk omdat exporteurs en importeurs voldoende kwaliteitscontrole uitoefenen. Albert Heijn blijkt overigens te vertrouwen op de controle van de Franse leveranciers. In Nederland is voorlopig maar één geval van listeriose vastgesteld bij iemand die terugkeerde uit de Pyreneeën. Maar huisartsen zullen de diagnose "listeriose' niet makkelijk stellen, daarvoor is een bacteriologische test vereist.

Problemen met Listeria doen zich bijna jaarlijks voor. In 1987 werden grote partijen van de Zwitserse kaassoort Vacherin Mont d'Or vernietigd toen deze te veel Listeria bleek te bezitten. Listeria monocytogenes komt zó algemeen voor dat besmetting van vlees en zuivel op elk punt in het traject van boer naar consument kan plaatshebben. Het zijn de groeiomstandigheden die bepalen of een besmetting gevaarlijk wordt. Handicap daarbij is dat de bacterie ook bij koelkasttemperatuur (vier graden) nog doorgroeit. De halfharde Nederlandse kazen (Gouda en Edam) bevatten te veel zout en te weinig water voor een goede groei van Listeria. Toen Japan in 1989 een partij zachte Kernhem-kaas van Coberco terugstuurde omdat daarin Listeria monocytogenes was aangetroffen bleek het bij nader onderzoek om een andere, ongevaarlijke Listeria-soort te gaan.