Foto: DE VEENHOOP - Het traditionele Friese ...

Foto: DE VEENHOOP - Het traditionele Friese skûtsjesilen, georganiseerd door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, ging gisteren voor de 48ste keer van start in De Veenhoop.

Veertien dagen lang strijden veertien authentieke Friese skûtsjes (tjalken die in de vorige eeuw als beurt- en vrachtschip werden gebruikt) en hun bemanningsleden om het begeerde kampioenschap van Friesland. De strijd, die elke dag in een andere plaats wordt gehouden, wordt door duizenden Friezen gevolgd. In De Veenhoop bepaalde het lot gisteren de startvolgorde, omdat het water niet breed genoeg is voor een gezamenlijke start. Hier zijn de skûtsjes van Heerenveen (H), Sneek, Leeuwarden en Eernewoude met elkaar in de slag. Schipper Tjitte Brouwer van Heerenveen eindigde gisteren als eerste. Brouwer mocht als eerste vertrekken en gaf deze positie niet meer uit handen. (Foto PENN / Marten Sandburg)