Duitse verzekeraar Allianz op verlies

Het Duitse verzekeringsconcern Allianz, de grootste verzedkeraar in Europa, heeft zijn uitbreidingsdrift moeten bekopen met een verlies in de verzekeringsactiviteiten.

Allianz maakte vandaag bekend dat er vorig jaar een verlies is ontstaan van 1,78 miljard mark bij de assurantie-activiteiten. In 1991 boekte Allianz hier nog een winst van 182 miljoen mark.

Door een fors gestegen premie-opbrengst kon Allianz meer beleggen. Mede hierdoor was er nog altijd sprake van een concernwinst voor belastingen, hoewel die daalde van 1,94 miljard tot 1,78 miljard mark.

De groei van de premie-inkomsten (met 27 procent tot 48,71 miljard mark) en het verlies in het verzekeringsbedrijf (het eerste in ruim twintig jaar) zijn veroorzaakt door de overneming van de Amerikaanse Fireman's Fund Insurance Company, de Deutsche Versicherungs en de Deutsche Lebensversicherungs uit de voormalige DDR. Het assurantiebedrijf van de Amerikaanse verzekeraar bracht Allianz een verlies van 625 miljoen mark. De ex-Oostduitse verzekeraars leverden een negatieve bijdrage van eveneens 625 miljoen mark.

Volgens bestuursvoorzitter Henning Schulte-Noelle zal het resultaat over 1992 onder druk komen te staan.