Drie Franse ex-ministers aangeklaagd in bloedzaak

PARIJS, 28 JULI. Twee advocaten van een patiënt die in Frankrijk het Aidsvirus heeft opgelopen door bloedtransfusie, hebben gisteren een klacht wegens vergiftiging ingediend tegen drie oud-bewindslieden, namelijk oud-premier Laurent Fabius, oud-minister van sociale zaken Georgina Dufoix en Edmond Hervé, ex-staatssecretaris van gezondheid.

De twee advocaten hebben aangekondigd dat ze zich met de voorzitter van de Senaat, Alain Poher, en met de voorzitter van de Nationale Assemblée, Henri Emmanuelli, in verbinding zouden stellen om hun in kennis te stellen van de klacht. De onderzoeksrechter stuurt de aanklacht officieel naar de openbare aanklager die de klacht daarna doorspeelt aan minister van justitie Michel Vauzelle. Die moet dan beslissen of hij het parlement zal vragen de onschendbaarheid van de drie politici op te heffen alvorens een proces tegen hen kan worden gehouden. “Als Vauzelle dat niet doet, dan zou dat de betrokkenen de mogelijkheid van een eerlijk proces ontzeggen”, aldus Jeacques Vergès, een van de twee advocaten die grote bekendheid kreeg door zijn verdediging van de van oorlogsmisdaden verdachte Klaus Barbie. “Het is aan de parlementsleden om ons niet alleen te zeggen of zij het recht hebben van mensen te stelen en ongestraft te blijven, maar ook of zij het recht hebben Fransen te vergiftigen en ongestraft te blijven”, aldus Vergès. De kans op op het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid wordt niet groot geacht. De laatste strafbaarstelling van een voormalig minister dateert van 1958.

Dufoix, Fabius en Hervé traden afgelopen vrijdag als getuigen op in het proces over de toediening van met Aids besmet bloed aan hemofiliepatiënten in het midden van de jaren tachtig. Zij hebben verklaard niet op de hoogte te zijn gebracht door hun medewerkers van de besmetting van het bloed. (AFP, Reuter)