Bush: alleen ervaren man als ik geschikte president

WASHINGTON, 28 JULI. De Amerikaanse president Bush heeft zichzelf gisteren onmisbaar voor de Amerikanen verklaard. Anders dan de onervaren Democratische kandidaat Bill Clinton, zo suggereerde de president, is hij in staat om een lastpost als Saddam Hussein in bedwang te houden. De Amerikaanse kiezers hebben daarom volgens hem bij de presidentsverkiezingen in november in feite geen keus: alleen Bush kan deze zware klus aan.

Bush wees er tijdens verkiezingstoespraken in Michigan en Wisconsin op dat een president soms midden in de nacht wordt gewekt met een telefoontje “over een staatsgreep in een machtig land of wordt gevraagd hoe we ons moeten opstellen jegens de kwelgeest uit Bagdad aan de andere kant van de wereld”. “En de Amerikaanse bevolking moet weten dat de man die dat telefoontje beantwoordt de ervaring heeft en door de wol geverfd is om de juiste dingen te doen”. “En ik geloof dat ik bewezen heb dat ik die man ben”, voegde Bush hier nog aan toe.

Bush ligt op het ogenblik ver achter op zijn rivaal Clinton in de opiniepeilingen. Waarnemers wijzen erop dat de president op binnenlands politiek terrein weinig concreets heeft gepresteerd en daarom vooral zijn buitenlands beleid moet moet uitbuiten tegenover de kiezers.

De Republikeinse gouverneur van Michigan, John Engler, die als secondant van Bush optrad, onderstreepte de boodschap van de zittende president gisteren nog eens door te verklaren: “Amerika kan zich Clinton, die niet op de proef is gesteld, niet permitteren”. De eveneens Republikeinse gouverneur van Wisconsin, Tommy Thompson, formuleerde het nog wat anders: “Als iemand naar u toe zou komen en zou zeggen dat hij uw gids wilde zijn op een reis om de wereld maar dan zou toegeven dat hij nog nooit buiten het Zuiden (van de Verenigde Staten) was geweest, zou u dan met hem op pad gaan?”, informeerde hij provocerend. (AP, Reuter)