Beursmalaise Tokio jaagt belegger weg

De voortdurende malaise op de Japanse financiële markten leidt er toe dat steeds meer beleggers in Japanse waarden een veilig heenkomen zoeken. Zo maakte F. van Lanschot Bankiers vandaag bekend dat het Yen Value Fund haar volledige Yen-obligatieportefeuille zal verkopen, voordat de verliezen nog verder oplopen.

Het Yen Value Fund, dat eind vorig jaar een intrinsieke waarde had van 35,22 miljoen gulden, belegt circa 80 procent van haar vermogen in yen-obligaties. Van Lanschot zal de opbrengst van de verkoop van de obligaties tijdelijk uitzetten op de Nederlandse geldmarkt. Een nadere toelichting op de verkoop wil Van Lanschot pas geven in de tweede helft van augustus als het jaarbericht uitkomt.

Doorslaggevend bij de beslissing van Van Lanschot moet zijn geweest dat zelfs de discontoverlaging door de Japanse centrale bank, gisteren, geen stimulans was voor de Japanse financiële markten. Het Japanse disconto staat nu op het laagste niveau sedert 1989. Het effect van een nog verdere verlaging van de rente lijkt beperkt, nu de rente op een laag peil is aangeland.

De centrale bank verlaagde het disconto met 0,5 procentpunt tot 3,25 procent, maar het sombere sentiment over de Japanse economie duurt voort. Economen zijn sceptish over de voorspelling van de overheid dat de economie in het fiscale jaar, dat eindigt op 31 maart, met 3,5 procent zal groeien. Een groei van twee procent is een meer realistische schatting, zo menen de meeste experts.

De meest recente cijfers lijken de pessimisten gelijk te geven. De industriële produktie over de maand juni steeg met 2,1 procent ten opzichte van de vorige maand. Maar ten opzichte van een jaar geleden daalde de industriële produktie met 4,2 procent. De voortdurende stijging van de voorraden duidt erop dat de economische groei nog steeds vertraagt.

Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen weliswaar iets hoger, maar een verdere daling van de koersen de komende dagen lijkt niet uitgesloten. “Er is geen teken dat we een nieuwe stimulans kunnen verwachten. De Nikkei kan deze week gemakkelijk dalen tot onder 15.000 punten”, aldus een analist van Lehman Brothers vanmorgen.

    • Paul Wessels