Afghaanse regering zit geheel zonder geld

KABUL, 28 JULI. De Afghaanse minister van defensie, Ahmed Shah Massoud, heeft gisteren verklaard dat de regering geen geld heeft om haar leger en veiligheidstroepen te betalen. Hij deed een krachtig beroep op het buitenland om onmiddellijk hulp te verlenen. “Tegen de tijd dat we onze problemen hebben opgelost, hebben we geen hulp meer nodig”, aldus de minister van defensie. “Dit is het moment waarop de regering hulp nodig heeft”.

Volgens Massoud, een voormalige vooraanstaande guerrillaleider, bemoeilijkte de afwezigheid van geld om zijn troepen te betalen de toch al moeizaam verlopende operatie om de orde in Kabul te herstellen. Sinds de intocht van het verzet in Kabul eind april, wordt de stad onveilig gemaakt door gewapende conflicten tussen tal van rivaliserende groepjes.

Intussen maakte de Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Allahudin Bordujerdi tijdens een bezoek aan Kabul gisteren bekend dat zijn land hulp wil verlenen aan Afghanistan. Iran zal naar verwachting vooral brandstof leveren, die in Afghanistan zeer schaars is geworden. Bordujerdi ontkende dat Teheran alleen de shi'itische minderheid in Afghanistan zou willen helpen.

Iran probeert volgens waarnemers zijn invloed in Afghanistan te vergroten. Zo opende het naar verluidt onlangs zelfs zonder toestemming vooraf te vragen aan de autoriteiten in Kabul een nieuw consulaat in de Noordafghaanse stad Mazar-i-Shariff. De regering in Kabul was hierdoor zeer onaangenaam getroffen en omsingelde als tegenmaatregel meteen de Iraanse ambassade in de Afghaanse hoofdstad met tanks. Daarop sloten de Iraniërs het nieuwe consulaat. Volgens Bordujerdi wordt er nu weer met Kabul onderhandeld over de opening van het consulaat. (Reuter)