Zwemploeg matig

De Nederlandse zwemploeg stelde vanmorgen in de series ernstig teleur.

Marcel Wouda bleef op de 400 meter wisselslag ruim zeven seconden boven zijn persoonlijk record. Met een tijd van 4.28,51 bleef hij ver verwijderd van de finale. Hij eindigde in de vijfde serie op een zevende plaats. De Amerikaan Namesnik zwom met 4.17,75 de snelste tijd. Ook Diana van der Plaats (26ste op 200 meter vrije slag in 2.05,42), Kira Bulten en Martine Janssen (beiden 200 meter schoolslag) werden met tegenvallende tijden uitgeschakeld. Bulten zwom 2.37,09, Janssen 2.41,48. Casper van Dam moet zich thuis voor de televisie hebben zitten verbijten. De zwemmer uit Utrecht werd door het Nederlands Olympisch Comité gewogen en te licht bevonden voor uitzending naar Barcelona. Tijdens de nationale kampioenschappen in Amersfoort bleef hij met een tijd van 54,71 eenhonderdste seconde boven de limiet. Een tijd waarmee Van Dam in de series van de 100 meter vlinderslag een vijftiende plaats, van de 71 deelnemers, zou hebben behaald. Bovendien had Van Dam een bijdrage kunnen leveren aan een betere sfeer in de equipe van bondscoach Ton van Klooster dan nu het geval is. De grondige voorbereiding in Zuid-Frankrijk lijkt weggegooid geld te zijn geweest.