Vliegmaatschappijen Japan gaan drastisch bezuinigen

TOKIO, 27 JULI. De twee grootste vliegtuigmaatschappijen van Japan, Japan Air Lines (JAL) en All Nipon Airways (ANA), hebben drastische bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. Beide maatschappijen zien zich geplaatst voor hoge kosten en slechte vooruitzichten door de toenemende concurrentie.

JAL heeft een vijf jaar durend herstructuringsprogramma aangekondigd dat voorziet in het afstoten van onrendabele lijnen en overtollig personeel. De maatschappij wil daarentegen vaker gebruik maken van tijdelijk personeel uit het buitenland en lease-toestellen. De maatregelen moeten ongeveer 5,5 miljard gulden opleveren en in het boekjaar 1996/97 een winst van 1,5 miljard gulden opleveren.

JAL leed in het vorige boekjaar, dat liep tot maart, 6,04 miljard yen verlies (bijna 100 miljoen gulden). Het was het eerste verliesgevende jaar sinds JAL in 1987 werd geprivatiseerd.

De Japanse vakbonden verzetten zich tegen het plan om buitenlanders tijdelijk in te schakelen als piloot. Japanse piloten behoren tot de best betaalde ter wereld. Ook hebben de bonden kritiek op het plan om de cockpitbemanning op een aantal vluchten terug te brengen van drie naar twee personen.

Ook All Nipon Airways, de belangrijkste vliegmaatschappij op de binnenlandse lijnen, heeft bezuinigingen aangekondigd. De maatschappij wil 10 procent bezuinigen op de operationele kosten en 30 procent op de advertentiekosten. In tegenstelling tot JAL, boekte ANA vorig jaar een winst van 340 miljoen gulden, 11,6 procent minder dan vorig jaar. Dit jaar verwacht ANA een winst van 335 miljoen gulden. (Reuter)