Tranen bij Amerikaanse zwemsters

BARCELONA, 27 JULI. Wereldrecordhoudster Jenny Thompson sloeg wild om zich heen, wereldkampioene Nicole Haislett huilde tranen met tuiten.

De laatste slag waarmee Yong Zhuang zich na de 100 meter vrije slag naar de finishwand gooide, had de uitwerking van een knock-out op de Amerikaanse meisjes. De met dope geprepareerde Oostduitse meiden zijn nog niet van de zwemscene verdwenen of hun opvolgsters uit China dreigen de macht over te nemen. De Amerikanen hadden zich een florissanter opening van het olympische zwemprogramma voorgesteld.

Nederland trouwens ook. In het nieuwe supersnelle badpak gestoken, had Karin Brienesse 's morgens een persoonlijk record van 55,98 seconden moeten zwemmen om de finale te halen. In het geweld, dat daarin werd ontwikkeld, vergat de Europese nummer twee van vorig jaar alles wat haar aan techniek de afgelopen jaren is bijgebracht. Spartelend tikte ze als laatste aan.

Intussen had bij de persconferentie Zhuang Yong weer eens moeten ontkennen, dat er bij de Chinezen dope wordt gebruikt. Een stuk of zes trainers uit de vroegere DDR zijn in China werkzaam en het vermoeden bestaat, dat zij daar ook uitdragen hoe het best de dopingcontrole kan worden ontlopen.

Diebel, die met een zege op de 100 meter schoolslag in de nieuwe Olympische recordtijd van 1.01,50 voorkwam dat de Amerikanen, de eerste dag met lege handen zouden blijven staan.