Toenemende winst bij Salomon Inc.

De Amerikaanse investeringsbank Salomon Inc. heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een 19 procent winststijging kunnen boeken.

De winst liep op van 178 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 1991 tot 211 miljoen dollar in het tweede kwartaal van dit jaar. In het jongste resultaat is een buitengewone uitgave van 185 miljoen dollar al verrekend. Dit was nodig om de nadelige gevolgen te dekken van een beursschandaal (met US-treasury bonds) dat een jaar geleden bij Salomon Brothers - een effectenbeursmakelaar en onderdeel van Salomon Inc. - aan het licht kwam. In het tweede kwartaal van 1991 werd door Salomon Inc. 178 miljoen dollar verdiend. Bij Salomon-dochter Phibro Energy Inc., vooral actief op het gebied van handel in energieprodukten, draaide het resultaat bij naar een winst voor belastingen van 19 miljoen dollar, na twee daar aan vooraf gaande verlieskwartalen. Over de eerste zes maanden van dit jaar is de winst - vergeleken met het eerste halfjaar van 1991 - gedaald van 451 miljoen tot 401 miljoen dollar.