Samenwerking Ohra met spaarbank in België mislukt

ROTTERDAM, 27 JULI. De ambitieuze groeiplannen van verzekeraar Ohra lijken opnieuw op moeilijkheden zijn gestuit. De verzekeraar, die onlangs de samenwerking met de coöperatieve spaarbank SNS moest opzeggen, trekt zich terug uit België na het mislukken van de besprekingen met de Antwerpse HBK Spaarbank. Dit heeft Ohra vanmorgen bevestigd.

Volgens Ohra hebben HBK en Ohra gezamenlijk besloten de samenwerking te beëindigen omdat de marktsituatie in België slecht was. Volgens het Belgische dagblad De Financieel Ekonomische Tijd heeft Ohra zijn kantoren in Brussel gesloten en is een deel van de verzekeringsportefeuille verkocht. Ohra en de bank in Antwerpen voerden sinds maart dit jaar gesprekken over een vorm van samenwerking. Het was de bedoeling dat de bank via haar kantorennet de produkten van Ohra zou verkopen. Ohra heeft nu besloten zich volledig terug te trekken van de Belgische markt. De activiteiten van Ohra waren niet erg groot (premie-ontvangst in 1990: 15,5 miljoen gulden) en bovendien verliesgevend.

De samenwerking met de HBK-bank mislukte door onenigheid over de verdeling van de kosten. Ook was Ohra er niet van overtuigd dat de joint venture de Belgische Ohra-activiteiten voldoende zou stimuleren en de winstgevendheid zou herstellen. Volgens de Financieel Ekonomische Tijd hebben verzekeraars die geen gebruik maken van tussenpersonen niet veel succes op de Belgische markt. Al eerder verdween de Nederlandse branchegenoot Centraal Beheer uit België.

Ohra wil al enige tijd onafhankelijker worden van de ziektekostenverzekering. De groei moet uit het buitenland komen, zo verklaarde bestuursvoorzitter B. Huesmann vorig jaar. De Benelux werd meer gezien als de thuismarkt.