Rome zet tegen mafia 7000 militairen extra in

ROME, 27 JULI. Met een van de ingrijpendste maatregelen tegen de mafia die sinds de oorlog zijn genomen, heeft het Italiaanse kabinet besloten zevenduizend militairen naar Sicilië te sturen. Zij zullen deelnemen aan zoekacties naar voortvluchtige mafiosi en mogen aanhoudingen verrichten.

Een paar uur na het kabinetsbesluit, zaterdag, zijn de eerste soldaten al aangekomen in Palermo. Het is de bedoeling nog deze week alle militairen over te vliegen. In de legereenheden die naar Sicilië gaan, zitten zowel beroepsmilitairen als dienstplichtigen.

De regering moet op deze manier “haar gezag herwinnen” over het eiland, zei minister van defensie Salvo Andò. Minister van justitie Claudio Martelli zei dat de soldaten moeten helpen grotere delen van Sicilië onder controle te krijgen en betere bescherming te bieden tegen aanslagen door de mafia.

De maatregel roept herinneringen op aan de harde strijd tegen de mafia onder het fascisme, in de jaren twintig. Op Sicilië is het kabinetsbestuit met een mengeling van scepsis en instemming ontvangen. Burgemeester Aldo Rizzo van Palermo wees erop dat de mafia in veel opzichten “een onzichtbare macht” is waartegen legerpatrouilles niet veel kunnen uitrichten. Maar hij begroette de maatregel als een teken dat het kabinet begint de beloftes in te lossen die zijn gedaan na de aanslagen op mafiabestrijders Giovanni Falcone, twee maanden geleden, en Paolo Borsellino, vorige week zondag.

Minister van binnenlandse zaken Nicola Mancino zei dat het kabinet in een uitbreiding van zijn “strategie van de aanval” zou kunnen besluiten het leger ook naar andere gebieden “met een hoog misdaadrisico” te sturen. Enkele weken geleden zijn enige duizenden Alpenjagers naar Sardinië gestuurd, om te helpen bij politie-acties tegen ontvoerders.

    • Marc Leijendekker