Reddingsplan voor verliesgevend vleeswarenbedrijf; Beurshandel Homburg stopt

AMSTERDAM, 27 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs is vanmorgen de handel in certificaten van vleesfabriek Homburg (onder andere Kips Leverworst) in Cuijk verboden. Na een bericht, dat pas aan het eind van de middag werd verwacht, mag de handel morgenochtend hervat worden, zo heeft de commissaris van de notering meegedeeld.

Een woordvoerster van Homburg kon vanmorgen nog niets zeggen over de inhoud van het bericht. De koers van de certificaten Homburg sloot vrijdag op 0,23 gulden. Bewindvoerder mr. H. Emmerig van Homburg zei afgelopen vrijdag dat hij tijdens het weekend een beslissing zou nemen over het reddingsplan van Homburg dat algemeen directeur J. van der Kaaden bij hem had ingediend. Als de bewindvoerder het plan afkeurt en Van der Kaaden geen herkansing krijgt, gaat Homburg zo goed als zeker failliet. De Voedings- en Industriebond CNV verwacht dat Homburg door zal gaan. De bond verwacht geen faillissement.

Het is de tweede keer deze maand dat de handel in Homburg wordt verboden. Op 10 juli vroeg Homburg surséance van betaling aan nadat onderhandelingen met een onbekend gebleven financier over een overneming waren mislukt. De conservenfabrieken van Homburg in Cuyk en Epe en een dieetvleeswarenfabriek in Vlijmen staan buiten de surséance, die is aangevraagd voor de houdstermaatschappij Homburg en het zeer verliesgevende Homburg Vleeswaren.

Nadat Homburg uitstel van betaling had aangevraagd maakte het bedrijf bekend dat het drastisch wil reorganiseren. Het vleeswarenconcern, dat vorig jaar 25 miljoen gulden verlies heeft geleden, wil daarbij vooral snijden in het hart van de onderneming, de vleesverwerkingsfabriek in Cuyk. Bij die reorganisatie zou de helft van de honderd arbeidsplaatsen in Cuyk komen te vervallen. Bij Homburg werken op dit moment in totaal 480 mensen.

Daarnaast zou volgens de plannen van Homburg de financiering van Homburg drastisch geherstructureerd moeten worden en wil men onroerend goed van Homburg in Cuyk verkopen. Daarmee zou de hypotheekschuld aan een van de belangrijkste schuldeisers, de Nationale Investerings Bank (NIB), kunnen worden afgelost. Onder de schuldeisers bevinden zich de ABN Amro, NMB Postbank (dat nog 13,5 miljoen gulden van de holding tegoed heeft) en NMB Heller, die de debiteuren van Homburg heeft overgenomen.

De aandeelhouders, die hun aandelen onlangs tot eentiende afgestempeld zagen, zullen worden verzocht in te schrijven op een onderhandse emissie. Van der Kaaden zei tien dagen geleden dat een aantal grote aandeelhouders zich daartoe inmiddels bereid had verklaard.