Overeenkomst Dasa drukt koers Fokker

Een onbedwingbare verkooplust maakte zich vanmorgen meester van sommige bezitters van aandelen Fokker, hoewel al langer bekend was dat een openbaar bod van Deutsche Aerospace op aandelen Fokker onwaarschijnlijk was. De overeenkomst tussen de Nederlandse staat, Fokker en Dasa, afgelopen vrijdag, veranderd daar niets aan.

In Amsterdamse beurskringen heerste al maanden de verwachting dat bezitters van aandelen Fokker niet beter zouden worden van de overeenkomst tussen Dasa, Fokker en de Nederlandse staat.

Desondanks waren vanmorgen enkele grote verkopers in Fokker actief, terwijl daar weinig vraag tegenover stond. De koers van Fokker (slot vrijdag: 28,60 gulden) duikelde daardoor vanmorgen meer dan twee gulden, maar herstelde zich later licht. Tegen het middaguur waren bijna 225.000 stukken verhandeld, een hoge omzet. De gemiddelde dagomzet van aandelen Fokker is ruim 160.000 stuks.

Niet bekend

“Volgens mij verliezen die verkopers in Fokker de realiteit uit het oog”, aldus een analist. Hij wees erop dat dankzij de overeenkomst van vrijdag zeker is gesteld dat Fokker blijft bestaan. “Als de besprekingen waren mislukt was de koers van Fokker twintig gulden gekelderd”, zo meende hij.

    • Paul Wessels