Nieuwe abortuswet Polen aangenomen

WARSCHAU, 27 JULI. De Poolse Tweede Kamer heeft in eerste lezing met 212 tegen 106 stemmen een wetsvoorstel aangenomen met strengere bepalingen over het uitvoeren van abortus.

De afgevaardigden stemden met 188 tegen 136 stemmen tegen het houden van een referendum over de kwestie, waarover de Poolse bevolking zeer verdeeld is. Het nieuwe wetsvoorstel, dat is ingediend door de centrum-rechtse Nationale Christelijke Unie, voorziet in een maximale gevangenisstraf van twee jaar voor “iedereen die de dood van een verwekt kind” veroorzaakt, waarbij een uitzondering wordt gemaakt voor de vrouw die de abortus vraagt. Abortus zou alleen toegestaan mogen worden als de dood van het kind het gevolg is van maatregelen om het leven van de zwangere vrouw te sparen. (AFP)