Londen voorop bij afkalving beurzen

AMSTERDAM, 27 JULI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs daalden vanmorgen bij kleine omzetten. De buitenlandse beurzen waren lager, waarbij Londen het meest opviel. De lagere dollar drukte mede de stemming.

AMSTERDAM “De situatie van vorige week duurt voort. Kopers zijn afwezig en de aandelenkoersen brokkelen af”, aldus een handelaar. De EOE-index, die vrijdag sloot op 286,13, was omstreeks het middaguur bijna twee punten lager. Fokker moest vanmorgen terug.

De chemiefondsen Akzo en DSM zetten hun terugval van vorige week voort.

LONDEN de beurs van Londen was vanmorgen lager, met name door zorgen over de binnenlandse economische situatie en het feit dat veel fondsen ex-dividend gingen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.377,2, was omstreeks het middaguur 13,6 punten lager.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden eveneens lager, maar futures op de index stuwden de koersen in de loop van de ochtend omhoog. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.610,42, was omstreeks het middaguur ruim twee punten lager.

TOKIO De beurs van Tokio negeerde vanmorgen de discontoverlaging door de centrale bank en sloot op het laagste niveau sedert zes jaar. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 124,45 punten ofwel 0,80 procent lager op 15.373,34 punten.